Fotografie blog

Fotografie blog

marți, 5 aprilie 2011

Probleme de Protocol USL: unii si-ar dori ca PSD sa stinga lumina in Bucuresti

USL nu este inca validata de Tribunal dar genereaza mari probleme de la un capat la altul al minunatei noastre tari. Marea alianta USL a fost constituita pentru a lupta cu mafia portocalie dar se pare ca orgoliile noilor Uselisti nu sunt niciodata prea mici pentru o Alianta asa de mare.

Fiecare partid important din USL are o serie de "probleme locale" dar acestea sunt accentuate de pretentiile "verisorilor conservatori". Partidul Conservator este format in mare parte din oameni din linia a II-a si chiar a III-a, care nu s-au mai regasit in cele trei partide de rangul 1: PSD, PNL si PDL si astfel nickname-ul de "verisori" este binemeritat. Un exemplu elocvent este faptul ca un senator evadat din PDL - Vasile Nistor este proaspat ales in functia de Presedinte Executiv, un alt parlamentar transfug - Tudor Chiuhodaru este nominalizat pentru functia de Primar al Iasiului, generand noi conflicte locale, pentru ca atat Gigi Nichita cat si Relu Fenechiu isi doresc aceasta functie. Daca ar fi sa facem o comparatie cu fotbalul, PC este un fel de Unirea Urziceni, o echipa de stransura care a reusit sa ia campionatul sub bagheta magica a antrenorului Dan Petrescu. Asa si PC isi doreste sa castige campionate la nivel local sub bagheta magica a profesorului Voiculescu. Probabil altii spera ca PC sa aiba soarta echipei FC National care a batut tot in campionatul romanesc dar cand sa ia titlul de campiona s-a dovedit ca era doar o echipa de mercenari.

Daca in tara se mai rezolva conflictele locale de teama sefilor de la Bucuresti, care promit masuri dure pentru cei care incalca Protocolul USL, la Bucuresti aritmetica politica incurca grav strategiile electorale.

In Municipiul Bucuresti sunt 7 functii mari si late de Primar: 6 Primari de Sector si 1 Primar General, 8 functii de Viceprimar: 6 la fiecare Sector si 2 la Capitala si peste 200 functii de Consilieri(locali si generali). Se pare ca aceste functii sunt insuficiente pentru USL Bucuresti si parca era mai bine cand era in vigoarea vechea lege care prevedea cate 2 functii de Viceprimar la fiecare sector si 4 functii de Viceprimar General la PMB.

In mod normal ar ajunge aceste functii pentru toti activistii de frunte ai USL, dar la Bucuresti orgoliile politice sunt foarte mari. La toate socotelile se mai adauga "ambitia" declarata a lui Oprescu de a mai lua un mandat de Primar General cu toate ca "oamenii de bine" si-ar dori pentru Oprescu un mandat de concediu de odihna - asa cum i-a prezis jurnalistul Victor Ciutacu.

In conditiile actuale, la Bucuresti competitia in cadrul USL este supralicitata.

PNL Bucuresti condus de Andrei Chiliman si impins de la spate de omnipotentul Vlad Moisescu doreste toate cele 6 Primarii de sector, toti viceprimarii de sector precum si functia de Primar General si cel putin o functie de Viceprimar General. Asta in conditiile in care au obtinut la alegerile locale din 2008 doi Primari de sector: Chiliman - Sectorul 1 si Poteras - Sectorul 6, iar la PMB au obtinut un scor dezastruos, avand in acest mandat 6 Consilieri Generali din totalul de 55.

Ambitiile liberalilor sunt motivate de procentele "miraculoase" din sondajele de opinie.Eu cred ca este cel putin suspect faptul ca nu observa numeni ca "fantasticele" procente sunt extrase din numarul total al celor care au raspuns la sondaj si nimeni nu i-a in seama procentul nehotaratilor si fenomenul absenteimului. De altfel s-a demostrat de atatea ori ca "viata bate filmul" si ca sondajele de opinie fac parte din campania de manipulare - aceasta "dark side" a politicii dambovitene.

Revenind la ambitiile liberale ale lui "mos Chiliman", PNL Bucuresti doreste toate cele 6 functii de Primar si functia de Primar General dar are doar 4 candidati viabili: pentru sectorul 1 - Andrei Chiliman, Sectorul 2 - Cristian Popescu, Sectorul 5 - Cristian Olteanu, Sectorul 6 - Rares Manescu si nici un candidat credibil pentru PMB.

Pentru Capitala nu s-a oferit nici un voluntar, si liberalii viseaza frumos ca Oprescu se va inscrie in PNL sau Tariceanu se va impaca cu Patriciu si Antonescu si isi va sparge banii prin gropile bucurestene. Ori ca Orban va fi iar liberalul de serviciu si isi va mai incerca norocul la Capitala.

De asemenea, daca analizam miscarile browniene ale liberalilor bucuresteni observam ca nu le e frica de Vanghelie de la Sectorul 5, dar se tem de forta lui Negoita-PDL la Sectorul 3 si a lui Piedone-PC la Sectorul 4 si nu au nominalizat nici un candidat liberal pentru sectoarele 3 si 4. Aplicand "logica brutala" a lui mos Chiliman putem deduce oare ca PNL are blat cu PDL Sector 3 ?

Un caz special este PNL Sector 5 unde sunt 3-4 tabere si fiecare doreste sa isi impuna favoritul la functia de Primar al Sectorului 5. La PNL sector 5 "deputata" Alina Gorghiu reprezinta un caz flagrant de tupeu maxim liberalizat si de lipsa de fair-play. La o zi dupa ce in Consiliul Local Sector 5 s-a votat un nou Viceprimar - liberalul Dan Croitoru, Alina Gorghiu se dadea de-a dura pe blog si pe facebook si "il injura" de mama focului pe Primarul in functie, aliatul ei din USL.

PC Bucuresti sub conducerea lui Cristian Popescu Piedone si-a intocmit un plan electoral mai realist: mentinerea functiei de Primar al Sectorului 4, obtinerea 2 functii de Primar de sector: sectorul 2 si sectorul 6, 3 functii de Viceprimar de Sector - in sectoarele 1,3,5 (unde nu isi propune obtinerea functiei de Primar) si 1 functie de Viceprimar General.

Pentru functia de Primar General conservatorii nu si-au facut planuri pentru ca au realizat ca totul depinde de conjuctia dintre sageata galbena si cei 3 trandafiri aflati in zodia scorpionului cu ascendent in balanta electorala. Strategii PC au elaborat un plan de rezerva si Piedone si-a anuntat disponibilitatea de a candida la PMB daca se vor desfiinta Primariile de sector.

La Primaria Sectorului 4 lucrurile sunt clare,Piedone nu are contracandidat la acest moment fiind creditat cu o cota de 55-60 % intentie de vot si partenerii din USL: PNL si PSD nu mizeaza pe castigarea acestei Primarii neanuntand pina acum un candidat.

Partidul Conservator isi doreste si castigarea Primariei Sectorului 2 si a Primariei Sectorului 6, anuntand in mod public la Congresul PC aceste obiective electorale si candidatii pentru cele doua sectoare: Bogdan Diaconu si Stefan Florescu.

La Sectorul 2, candidatul PC Bogdan Diaconu a reusit sa plece in cursa electorala inaintea potentialului candidat PNL Cristian Popescu si are sanse 99% de a fi nominalizat candidatul ACD pentru functia de Primar al Sectorului 2.

Presedintele Filialei Sector 2 PNL Cristian Popescu este cunoscut mai mult ca fratele lui Misu Popescu-fostul consilier personal al Ministrului Orban si al lui Kala Popescu-fostul secretar de stat MTS de pe vremea PNTCD, decat ca o figura politica locala. Pe surse s-a vehiculat faptul ca liberalii bucuresteni i-au retras sprijinul politic lui Cristian Popescu pentru ca isi petrece timpul mai mult cu afacerile in SUA, nu are o prezenta publica in mass-media, s-a inconjurat de toti mercenarii din campania electorala a lui Oprescu si mai mult are calitatea de a figura in tabara lui Orban. Atu-urile lui Cristian Popescu ar putea fi logistica foarte buna: PNL are sedii in toate zonele importante din sectorul 2 si accesul in mod direct la publicitatea out-door.

Bogdan Diaconu este Presedintele PC Sector 2, detine functia de Vicepresedinte PC si este sustinut puternic de "fratele" Cristian Popescu Piedone. Diaconu a preluat filiala PC Sector 2 de zero, a crescut constant in mass-media, fiind prezent saptamanal la talk-show-urile politice de la Antene. A luat deja startul electoral desfasurand o serie de activitati de propaganda politica in zonele fierbinti din sectorul 2, avand sanse bune de a atinge cota de popularitate a lui Ontanu.

La Sectorul 6, candidatul PC Stefan Florescu a inceput devreme campania electorala in timp ce potentialul candidat al PNL-Rares Manescu este prezent mai mult in mediul on-line. Stefan Florescu beneficiaza de suportul Asociatiei pentru Protectia Cetateanului si a desfasurat foarte multe activitati in beneficiul cetatenilor din sectorul 6. Actiunile civice si de protectie sociala au fost mediatizate excelent si la un sondaj de opinie ad-hoc oamenii nevoiasi din cartierele sectorului 6 il indica pe Stefan Florescu ca un potential candidat la functia de Primar al Sectorului 6. Cel putin in cartierele Giulesti, Crangasi si Militari Florescu a fost prezent mai des decat actualui Primar in functie Poteras.

In aceste conditii se pare ca oamenii PC-ului: Piedone, Florescu si Diaconu sunt hotarati sa candideze indiferent daca vor avea sprijinul ACD sau USL si isi urmeaza pas cu pas planul de campanie electorala fiind pregatiti sa mearga la lupta chiar si in calitate de independenti.

Dintre PSD Bucuresti nu a razbatut in presa si in mediul politic nici un secret din planurile de campanie electorala pentru anul 2012.Inainte de constituirea USL, PSD avea ca obiectiv declarat castigarea celor 6 Primarii de Sector si a functiei de Primar General. Pe vremea cand Mircea Geoana era Presedintele PSD, sectoarele cu "probleme" au fost preluate in mod informal de tinerii de la TSD sector 5: Bogdan Mihailescu-s6, Virgil Nicorescu-s4, Bogdan Georgescu-s3 si atunci "invidiosii" din PSD au speculat ca tinerii sunt pregatiti pentru a candida la Primariile de sector.

Analistii politici din Kisseleff motiveaza ca este prea devreme pentru planurile de campanie si ca tocmai in luna octombrie 2011 vor fi anuntati candidatii pentru alegerile locale. Pe surse se vehiculeaza diverse liste plecate fie de la Kisseleff, fie de la Departamentele PSD sau incondeiate in functie de dorintele si prieteniile dintre membrii PSD si diversi jurnalisti. La o simpla citire a listei presedintilor PSD din fiecare sector nu identificam nici un potential candidat la functia de Primar de Sector.Printr-o miscare politica discreta ca s-a incercat animarea organizatiilor de sector prin impunerea functiilor de presedinte executiv.

Amatorii de candidaturi ar putea fi selectati dintre cei care au mai detinut functia de Primar de Sector si care mai sunt membrii PSD: Darabont, Mihalache, Plesca sau dintre cei care au mai trecut prin corvoada candidaturii: Tudorache si Giugula. Pe listele intocmite la Kisseleff si Baneasa sunt identificati drept potentiali candidati: Gabriel Mutu la Sectorul 6, Georgian Pop la sectorul 2, Adrian Campurean la Sectorul 4 si Marian Vanghelie la sectorul 5. Unii analisti politici au speculat ca la PSD Bucuresti se pregateste o echipa de candidati la alegerile locale identificand participantii la "vizita electorala" din SUA: Marian Vanghelie-PMB, europarlamentarul Ioan Enciu-s1 si parlamentarii Georgian Pop-s2, Doina Burcau-s4 si Dumitru Chirita-s5.

In conditiile in care Oprescu a refuzat in mod public oferta de a se inscrie in USL si a sustine lista comuna USL la alegerile pentru CGMB, lupta pentru nominalizarea la functia de Primar General din partea USL a redeschis manevrele politice subterane in politica bucuresteana.

Pentru a multumi pe toata din lumea din USL, Bucurestiul ar trebui sa aiba 13 functii de Primar de Sector: 4 functii pentru PNL, 3 functii pentru PC si 6 functii pentru PSD. Ideea de a imparti frateste in cadrul USL si fiecare partid:PC, PNL, PSD sa obtina cate 2 nominalizari pentru functia de Primar de Sector va genera un scandal monstruos care se lasa cu excluderi, demisii si candidaturi independente inclusiv la functia de Primar General.

Daca PSD Bucuresti ar lipsi din aceasta ecuatie politica in mod clar PNL si PC ar ajunge la un numitor comun fiecare nominalizand candidati pentru cate 3 Primarii de Sector si un candidat comun la Capitala.

Argumentul pentru candidaturile separate pe liste ACD si PSD este maximizarea sansele pentru obtinerea majoritatii in CGMB si in Consiliile locale de Sector. Argumentul suprem pentru candidaturile comune pe o singura lista USL ar fi legat de evitarea canibalizarii voturilor bucurestenilor si garantarea castigarii celor 6 Primarii de sector de catre candidatii USL in defavoarea candidatilor PDL. Plus un semnal important pentru electoratul USL din tara care ar urma votul politic dat la Bucuresti.

Analizand toate aceste informatii se explica presiunea exercitata in mod constant in ultima vreme de catre colegii de alianta din PNL si PC asupra PSD Bucuresti pentru a parafa Protocolul USL la Bucuresti si sa negocieze cu un politician mai putin abil decat Vanghelie-Presedintele PSD Bucuresti. Paradoxal presiunea politica este amplificata de mass-media si de unii colegi din PSD care si-ar dori ca la PSD Bucuresti ultimul sa stinga lumina.

In concluzie daca adunam toti potentialii candidati observam ca functiile de Primar de Sector sunt insuficiente pentru pretentiile liderilor locali USL fara a mai pune la socoteala ca si PDL Bucuresti isi doreste aceste functii. Glumind constatam ca ideea desfiintarii sectoarelor ar face o economie considerabila in bugetele candidatilor dar si in buzunarele bucurestenilor. Ideea impartirii Bucurestiul in 22 de sectoare si redesenarea colegiilor electorale ar multi pe toata lumea de la stanga pina la dreapta esichierului politic, ba chiar ar mai ramane loc pentru cateva candidaturi independente.

Niciun comentariu: