Duminica 3 aprilie se desfasoara Congresul Partidului Conservator, unde dincolo de birocratia interna de partid se va adopta o decizie strategica: stabilirea unui candidat pentru Primaria Capitalei si pentru o serie de orase importante din tara. La capitolul organizare interna se va oficializa pozitia de secretar general, detinuta interimar de deputatul Damian Florea, se va alege un Presedinte executiv si se vor adopta in mod oficial aliantele deja incheiate cu PNL si PSD.
La Sala palatului, locul de propasire a spritualitatii romanesti comuniste sau postdecembriste, Partidul Conservator va lansa candidatii conservatori pentru alegerile locale din anul 2012. Fie ca vor candida pe listele USL sau ACD, conservatorii au o serie de candidati pentru care se vor bate pina in ultima clipa. Daca la un moment dat partenerii de coalitie au crezut ca oamenii PC au o strategie buna de negociere pentru a obtine potentiale posturi in compensatie, acum au constatat cu surprindere ca PC, avand argumentul forte Antenele, nu renunta la candidatii proprii.
Astfel in Bucuresti candidaturile conservatorilor de la sectoarele 2 si 4 nu sunt negociabile si partenerii de coalitie au fost convinsi ca Bogdan Diaconu si Cristian Popescu Piedone vor fi candidatii comuni ai coalitiei pentru Primaria Sectorului 2 si Primaria Sectorului 4.
Din pacate, madam Udrea si tovarasul Oprescu le-au stricat planurile conservatorilor si liberalilor din Bucuresti.Ideea nastrusnica a pedeleilor de a desfiinta sectoarele Capitalei dublata de cerbicia proverbiala a lui Oprescu de a refuza organizarea Referendumului din Bucuresti i-a obligat pe Chiliman si Piedone sa schimbe din mers strategia electorala.
In noile conditii politice generate de fortarea desfiintarii Primariilor de sector din Bucuresti, Piedone este impins sa candideze la Primaria Capitalei, fiind cotat in toate sondajele de opinie singurul candidat USL capabil sa il dea jos din fotoliul de edil pe actualui Primar General Oprescu.
Dupa ce la ultima intalnire din Turnul de fildes de pe malul Dambovitei, Oprescu i-a servit pe liderii USL cu o cafea fara zahar si aceleasi gogosi umflate si glume fara sare "trade mark Oprescu", se pare ca Ponta si Antonescu s-au convins ca Oprescu nu este o solutie viabila pentru proiectul comun USL.
Marea problema politica a lui Oprescu este ca dimineata se trezeste liberal, in drum spre birou se simte conservator, la serviciu ia masa cu PDL si imparte frateste prajitura dulce a bugetului Capitalei iar seara se culca social-democrat visand frumos la fotoliul de la Cotroceni.
In politica la fel ca in afaceri, orice proiect are un inceput, o perioada de crestere, atinge apogeul si apoi se stinge incet. Marea calitate a oamenilor politici adevarati este capacitatea de mentine vie flacara idealurilor politice, de a recladi constructiile institutionale pentru atingerea obiectivelor politice.
In fapt, proiectul Oprescu nu apartine unei constructii politice democratice si reprezinta un proiect politic al unui grup de interese din nordul Bucurestiul(Costel Bobic, Nelu Iordache, Puiu Popoviciu) care a confiscat sintagma "candidatul independent al bucurestenilor" punind astfel laba pe resursele financiare imense ale Capitalei.
In opinia mea, proiectul Oprescu a inceput cu multi ani in urma odata cu candidaturile la PMB din anii 2000 si 2005, dar a fost rentabilizat ad-hoc acum 3 ani in martie-aprile 2008, a crescut frumos si "independent" in perioada campaniei electorale din 2008, a avut o sincopa rusinoasa la alegerile prezidentiale din 2009, unde a marcat maretul scor de 3%, a atins apogeul in anul 2010 iar acum se pregateste de un asfintit apoteotic.
Daca in anul 2008 toata lumea alerga pentru Oprescu, acum majoritatea alearga dupa Oprescu, implacabil va veni vremea ca toti sa fuga de Oprescu.
Asa cum fotbalul se joca pe goluri si politica se face pe voturi iar liderii USL urmaresc indeplinirea principalului obiectiv castigarea puterii in Romania, prima etapa insemnand castigarea neconditionata a alegerilor locale din anul 2012. Lupta se anunta extem de violenta pentru ca PDL a demonstrat ca are resuse logistice si umane nebanuite dublate de tone de bani jefuiti din bugetul national. S-a discutat intens de faptul ca semnalul politic al schimbarii vine din marile orase si in contextul asta lupta pentru Bucuresti poate schimba soarta alegerilor.
Totusi, preluarea puterii in Bucuresti inseamna controlul majoritatii in Consiliile Locale si mai ales in Consiliul General, unde PDL face jocurile sub privirea impasibila a Primarului General. Majoritatea in aceste miniparlamente locale se poate obtine sub sigla USL si in conditiile actuale ideea ca Oprescu poate trage lista USL pentru Consiliul General este o marota.
Mai ales ca dupa intalnirea oficiala dintre Oprescu si liderii USL Ponta si Antonescu, Sorin Oprescu a demostrat ca nu are onoare si a gasit de cuviinta sa anunte ca va candida in continuare independent la alegerile locale din anul 2012 pentru functia de Primar General.
Varianta Piedone Primar General a fost lucrata intens in laboratoarele consultantilor politici de la Kesington si testata in mod constant in ultimele luni de zile. Intrucat sansele de succes au depasit 50%,liberalii au fost de acord cu aceasta varianta (mai ales ca foarte multi liberali sunt clientii firmei de consultanta) urmand ca si liderii PSD sa isi anunte optiunile pentru Primaria Capitalei pentru a testa simpatia populatiei.
Liberalii se mai gandesc si la varianta Calin Popescu Tariceanu care are mai multe atuu-uri: o imagine buna in mediul politic si de afaceri, experienta guvernarii liberale, sprijinul potential al lui Dinu Patriciu si al imperiului sau logistic si avantajul ca ar mai elibera PNL de presiunea nemultimitilor liberali "marginalizati".
Ca varianta surpriza conservatorii pregatesc candidatura lui Dan Ioan Popescu la functia de Primar General. Aceasta candidatura ii va provoca un stres exponential lui Oprescu, pentru ca DIP este perceput ca un om politic care respira forta, avand conexiuni serioase atat in lumea afacerilor cat si in mediul politic international, iar cu sprijinul USL DIP il va spulbera pe Oprescu. De campania de reactivare a lui Dan Ioan Popescu se ocupa in ultima vreme Bogdan Tiberiu Iacob care il promoveaza constant pe site-ul inpolitics.com si in mass-media.
Pentru a intelege de ce DIP este un factor de stres maxim pentru Oprescu va povestesc ce mi-au spus niste buni amici care lucreaza pentru SCESC- Serviciul de Curierat Expres al lui Santa Claus.
La un moment dat in tumultoasa viata politica damboviteana un Greuceanu al politicii avea un mare coflict politic cu DIP-ul si se tot straduia sa o scoata la capat. A avut nefericita inspiratie de a se alia in acest razboi cu Sorin Oprescu mizind pe faptul ca unde-s doi putere creste. S-au intalnit si "zi de seara pina-n vara" au buchisit la planul de razboi si au stabilit atributiile in cel mai pur stil comunist, pina in cel mai mic amanunt: ce zice Oprescu, cum se duce Oprescu cu jalba in protap la "tataie", ce face Greuceanu cu "dosarele" lui DIP, la ce organe mass-media le lanseaza "pe surse",cum ii "bobineaza" Aura Vasile pe membrii de la PSD Bucuresti si tot tacamul politic cu meniu specific romanesc. Intr-un final dupa ce au detaliat si cum se imparte prada politica(functiile) au reusit sa il convinga pe DIP sa stabileasca o intalnire pentru a face pace. Un "smecher cu stil" DIP i-a invitat pe combatanti pe terenul propriu argumentand ideea ca trebuie sa scape de filajul serviciilor si ca nu e bine sa afle presa ca sunt in scandal. Zis si facut si iata-i pe maretii combatanti Greuceanu si Oprescu invitati de soi la DIP acasa. Dupa politeturile de rigoare, nerabdatorul Greuceanu a inceput cu artileria grea asteptand ca Oprescu sa isi onoreze contributia la razboi si sa il sustina asa cum au convenit. Dar stupoare, Oprescu mirosind ca DIP are un avantaj total, a deschis gura cerand un sandwich. Atat Greuceanu cat si DIP au ramas siderati si pentru moment au oprit razboiul redevenind prieteni politici. Totusi DIP nu a ratat momentul istoric, umilindu-si adversarul, spunindu-i ca aici are loc o discutie serioasa ca intre barbati si ca sandwich-urile se fac la bucatarie. Bineinteles ca DIP l-a rugat elegant daca tot se duce in bucatarie sa ii aduca si lui Greuceanu un sandwich pentru ca sigur ii este foame.
Asa ca e posibil ca de luni incolo dupa ce a refuzat sprijinul USL, Oprescu sa aleaga dintre a se plimba cu Citroenul lui Tariceanu sau sa il trimita Piedone dupa tigari ori DIP dupa sandwich-uri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu