Fotografie blog

Fotografie blog

miercuri, 19 ianuarie 2011

Gambitul PSD: "Ce e aia paritate? "



Multi filosofi spun ca politica seamana cu sahul.

Numai ca spre deosebire de jocul de sah unde sunt reguli clare si taberele sunt alb si negru, in politica romaneasca regula nr. 1 este "nici o regula".

Oamenii politici la fel ca sahistii trebuie sa fie inzestrati cu o serie de calitati printre care si capacitatea esentiala de a "vizualiza" miscarile adversarilor, pentru a pregati din timp mutarile pe tabla de sah a politicii. Numai ca in politica se intampla frecvent sa fii atacat chiar de catre "pionii" si "nebunii" din propria tabara.

Asa e si in politica noastra romaneasca.Dincolo de mutarile marunte care se lasa cu un macel de doi-trei "pioni", marile manevre politice poarta semnaturile unor titani politici. Foarte multe personaje din peisajul politic romanesc se cred politicieni si chiar oameni politici. Cei care au citit in viata lor macar o carte sau un manual de politica stiu exact care este diferenta dintre personaje politice, politruci, politicieni si oameni politici.

In opinia mea in Romania oamenii politici ii poti numara pe degetele de la o mana, hai fie doua.

Intr-o ordine aleatorie ei sunt oamenii politici: Corneliu Coposu, Ion Ratiu, Ion Iliescu, Petre Roman, Adrian Nastase si Traian Basescu.

Ar mai fi in acesta categorie Emil Constantinescu dar acest politician s-a descalificat din categoria oamenilor politici dupa fuga rusinoasa de raspundere, din fata confruntarii cu electoratul din anul 2000 si dupa dezastrul in care a lasat Romania, haosul fiind in discrepanta flagranta cu valul de speranta din anul 1996.

Emil Boc, Calin Popescu Tariceanu, Radu Vasile, Mircea Geoana sunt niste tristi epigoni care au preferat obedienta stapanului in locul filelor din cartea de istorie.

Dupa aceasta scurta introducere revenim la scena politica romaneasca.
Aici totul se rezuma la un etern joc de sah purat intre doi mari maestrii ai politici romanesti: Ion Iliescu si Traian Basescu.Un ochi avizat si o minte limpede recunoaste stilul mutarilor lui Iliescu sau Basescu.

La ordinea zilei este acum tema asaltului final asupra lui Basescu si trupa PDL. Un atac prematur asupra unui om politic care nu si-a spus ultimul cuvant si care a demonstrat resurse diabolice. Dincolo de psihoza indusa in societatea romanesca, polarizarea sociala si antagonizarea categoriilor socio-profesionale, nevroza lui Basescu il tine in continuare in postura de Presedinte-jucator.

Iliescu pare un mag retras in coltul cu stea rosie dar impinge abil si cu o forta nebanuita piesele rosii pe tabla de sah. Chiar daca piesele de sah sunt in alb si negru, unele piese inca poarta culoarea lui Ion Iliescu.

Ultima partitura iliesciana este gambitul PSD.

PC, un "cal" de bataie al PSD, a mutat primul si a evadat din blocada PSD+PC si a format alianta din flancul drept PNL-PC.

Pierderile in randurile PSD sunt grele:

1.PNL a preluat initiativa si rolul de "regina" a Opozitiei iar liderul PNL-Crin Antonescu si-a consolidat prima pozitie in cursa prezidentiala;
2.PSD mai pierde si o parte dintre "pionii" din Senat si Camera Deputatilor, iar PC vrea sa isi constituie un grupuri parlamentare proprii;
3.Prin micsorarea numarului de parlamentari PSD risca sa isi piarda si piesele grele din Birourile Permanente si chiar "tura" din fruntea Senatului;
4.PSD mai pierde si mediatizarea moca de la Antene unde au inceput sa alerge mai bine "caii" din PNL;

Oamenii Grupului de Analiza Social-Democrata care beau apa plata cu lamaie si sunt fanii conturilor elvetiene au nascocit mutarile ideale:

1.PSD formeaza o "echipa" cu PNL, dar nu oricum ci cu acte de stare civila;
2.PSD ii propune PNL "rocada mare": Ponta Premier in 2012 si Antonescu Presedinte in 2014;
3. Dupa ce PNL "pune potu" si parafeaza alianta, PSD schimba Presedintele Senatului incercand un mic "sah de control" la Cotroceni;
4. PSD da "mat" la Cotroceni pregatind atacul final al Opozitiei- suspendarea "jucatorului cu negrele" de la Presedentie;
5. daca mutarea reuseste, "matul este gata", PSD are om la Cotroceni care desemneaza conform intelegerii cu liberalii Premierul din partea PSD;

Numai ca "junii" liberali au mai jucat sah in Cismigiu si s-au prins de manevrele letale din partida K10.

PNL a propus PSD "rocada mica": paritate la alegerile locale si parlamentare, liste comune la Consiliile judetene si candidati comuni la alegerile pentru functiile de Presedinte al Consiliului judetean si Primar din marile orase.

In "tabla de sah" asta inseamna ca PSD isi pastreaza cele 15 functii de Presedinte al Consiliului Judetean si mai obtine 5 functii iar restul de 20 de potentiali Presedinti CJ pierd din start dreptul de participare.
PNL iese in avantaj clar pastrandu-si cele 5 functii CJ actuale, avand sperante ca poate castiga pina la 20 de posturi de Presedinte CJ.

Incepe "targuiala" si samanta de scandal sadita abil de la Cotroceni este pe placul jucatorului Basescu care jubileaza strigand in gura mare ca Opozitia se bate pe functii in timp ce PDL se lupta sa scoata tara din criza.

In PSD se formeaza deja o "masa critica" pentru ca 20 de lideri judeteni se vad scosi pe tusa si incep o miscare browniana. Asemeni unor electroni haotici se vor regrupa instant in jurul unui alt Atom din PSD. Multi lideri judeteni sunt nervosi si se declara impotriva aliantei cu PNL, incep sa isi puna intrebari daca Ponta este bun de Presedinte, iar unii mai curajosi se intreaba cu voce tare daca Ponta mai merita sa apuce primavara in PSD. Liderii judeteni din PSD sunt tinuti in frau doar de frica de oamenii din spatele lui Ponta si de pierderea locului din fruntea bucatelor de la guvernare.

In tot acest joc de sah va veti intreba unde e mana lui Iliescu si a lui Basescu?

Basescu isi freaca bucuros mainile ca Opozitia se cearta si el este in continuarea El lider maximo.
Iliescu isi vede linistit de telul sau politic: lasarea unui mostenitor in fruntea Partidului si a tarii.

"Ce e aia paritate? Asta ar fi gandire mecanica care nu raspunde unor realitati date" a decretat parintele spiritual al PSD.

"Realitatea" a batut la usa din Atena si Ion Iliescu i-a raspuns asemeni pestisorului de aur:

Pentru mine realitatea iliesciana inseamna trei dorinte:

1.masa critica a nemultumitilor din PSD sa il schimbe pe "carlanul naravas" Ponta cu "arogantul" epigon Nastase;

2."Alianta Unita" a Opozitiei sa il sprijine la Primarie pe "Independentul din republica independentilor" Sorin Oprescu pentru un nou mandat de Primar General;

3.o ultima dorinta: Primarul General reales Sorin Oprescu sa candideze cu succes la functia de Presedinte al Romaniei dupa modelui lui Traian Basescu;

Cam astea ar fi mutarile de sah-mat din gambitul PSD de sorginte iliesciana.

Pina la urma se pare ca partida se va termina la egalitate pentru ca spritul lui Traian va castiga.Pentru ca Basescu a inventat in Romania smecheria cu Primaria si Alianta Opozitiei!

Pentru a incheia intr-o nota optimista aceasta sarada va povestesc un fel de fabula.

Intr-o zi batrana Broasca rosie s-a reintalnit cu Scorpionul gri pe malul Lacului Negru, involburat si adanc. Scorpionul gri, care fusese odata rosu, era acum Cel Bun dar se pare totusi ca era frate vitreg cu Scorpionul portocaliu Cel Rau care traia in Gradina verde din varful unui deal, pentru ca aveau aceleasi teluri de marire.
Scorpionu gri s-a plans Broscutei rosii ca are mari greutati cu criza si ca o roaga frumos si din suflet sa il ajute sa treaca Lacul. Broscuta amabila s-a inteles cu Scorpionul gri sa treaca impreuna Lacul cel negru si involburat dar sub cuvant ca nu o va intepa cu veninul sau faimos in timpul traversarii. Daca Scorpionul o va intepa pe biata Broscuta, amandoi vor fi inghititi amandoi de apa si vor ajunge in fundul istoriei.
Voios, Scorpionul gri s-a invoit si au pornit la drum, gandindu-se fericit la pajistea verde de la capatul drumului. Numai ca la mijlocul lacului Scorpionul gri cel veninos a intepat-o pe buna broscuta rosie. Panicata si dezamagita, broscuta rosie l-a intrebat pe Scorpionul gri cel veninos:
"-Draga Scorpion, de ce nu ti-ai tinut cuvantul dat si m-ai intepat? Acum vor sfarsi amandoi in lac.
"-Iubita si stimata broscuta, nu m-am abtinut sa nu te intep, asa mi-e firea."

Un comentariu:

Finstone spunea...

Smecheria cu alianta opozitiei a inventat-o de fapt Mungiu si cei din spatele ei, Basel a preluat-o la cheie. Dicolo de chestiile astea de se presupune ca le pot face oamenii aia enumerati, Rou are un serviciu al datoriei externe care-i face pe fmi-isti, bm-isti si etc sa stea cu ochii pe butelia romaneasca. PNL/PCUR poate lua pana la 20 de CJ doar teoretic, practic va fi mai greu. Mai ales cu un singur tur de scrutin.