Fotografie blog

Fotografie blog

duminică, 19 decembrie 2010

Batalia pentru Bucuresti: gheata la mal



Iarna pe ulita bucuresteana aduce aglomeratia urbana la paroxism. Strazile inghetate si "greu de curatat" aduc soferii si pietonii de aceeasi parte a baricadei: un cor de multe urari de sanatate se inalta prin eter catre edilii Capitalei. Chiar daca ai cauciucuri de iarna si antigel, le ai degeaba. Pina vine Primaria cu dezapezirea ingheata pina si antigelul.In fiecare an, parca tot Bucurestiul se muta pina la primavara in Laponia.

In acest peisaj nordic, edilii si liderii politici din Capitala isi vad linistiti de planurile lor care includ tot timpul poporul bucurestean, cu sau fara acordul lui.
Prin sediiile luxoase si calduroase la mare moda este acum urzirea de planuri pentru alegerile locale din vara anului 2012.

Liderii partidelor se trezesc brusc in mijlocul iernii si vazand ca administratia locala este invinsa mereu de Iarna isi propun sa caute edili mai buni care sa rezolve problemele cetatenilor.

Ce se mai intampla in administratia locala din Bucuresti ?

In anul 2008 cele trei mari partide: PSD, PDL si PNL si-au impartit Primariile de sector. Alianta "ad-hoc" PSD-PC a luat caimacul castigand trei Primarii de sector din cele sase: Neculai Ontanu - Sectorul 2, Cristian Popescu Piedone - Sectorul 4, Marian Vanghelie - Sectorul 5. Si un bonus la Primaria Generala unde Sorin Oprescu a purtat tricoul rosu pe sub camasa de independent. PDL a castigat doua Primarii: Cristian Poteras - Sectorul 6 si Liviu Negoita - Sectorul 3 iar PNL una: Andrei Chiliman - sectorul 1. Cu exceptia sectorului 4 fiecare Primar de sector si-a recastigat mandatul. Unii au trecut prin emotiile turului 2 din cauza sentimentului de suficienta si din cauza ca si-au ignorat adversarii, care totusi nu au fost foarte straluciti. Un obiectiv al partidelor politice importante a fost obtinerea majoritatii in Consiliile locale si in Consiliul General. La acest capitol au punctat si partidele mai mici: PNG, PRM si PC care au obtinut o serie de Consilieri locali, intrand in jocul de putere de la nivel local.

PNG a furnizat surpriza alegerilor locale prin accederea in Consiliile locale din Sectoarele 2 si 5 si CGMB, obtinand prin negocieri abile un post de Viceprimar la Capitala.

Primăria Generală:
Sorin Oprescu - 30,12% - 164.219 voturi
Vasile Blaga PDL - 29,56%-161.165 voturi
Cristian Diaconescu PSD - 67.251 de voturi
Ludovic Orban PNL - 64.636 de voturi


Consiliul General al Municipiului Bucureşti are urmatoarea configuratie politica: PDL - 24 Consilieri, PSD - 16 Consilieri, PNL - 8 Consilieri, PRM - 3 Consilieri şi PNG - 4 Consilieri. Consiliul General este condus de o Alianta formata din PDL, PNG si PRM, avand un total de 31 de Consilieri.


Consiliul Local al Sectorului 1:
PD-L - 32,57%
PSD - 24,24%
PNL - 22,35%

Consiliul Local al Sectorului 2:
PSD - 39,67%
PD-L - 25,64%
PNG - 10,82%
PNL - 9,52%

Consiliul Local al Sectorului 3:
PD-L - 54,81%
PSD - 18,62%
PNL - 9,59%

Consiliul Local al Sectorului 4
PD-L - 27,30%
PSD - 23,25%
PC - 14,37%
PNL - 11,23%

Consiliul Local al Sectorului 5:
PSD - 33,05%
PD-L - 24,15%
PNG - 13,44%
PNL - 12,44%
.
Consiliul Local al Sectorului 6:
PD-L - 31,98%
PSD - 27,64%
PNL - 15,28%
PRM - 5,02%


Primăria Sector 1 - Andrei Chiliman PNL-36,29% şi Gheorghe Murgeanu PDL-34,96%
Primăria Sector 4 - Cristian Popescu Piedone-37,67% şi Radu Silaghi PDL-22%
Primăria Sectorul 5 - Marian Vanghelie PSD-38,95% şi Sebastian Bodu PDL-25,82%
Primăria Sectorul 6 - Cristian Poteras PDL-36,01% şi Alexandru Darabont PSD-28,07%

Criza economica a dublat in mod "eficient" criza politica si arhitectura politico-administrativa a suferit o serie de schimbari resimtite si la nivelul Capitalei. Investitiile anuntate cu fast in campania electorala au fost abandonate iar miscarile politice au reconfigurat harta politica a Capitalei.

Pentru anul electoral 2012 principalele partide politice: PSD, PNL si PDL isi propun castigarea celor sase Primarii de Sector si bineinteles castigarea Primariei Capitalei.

Partidele din linia a II-a: PC, PNG si PRM au ca obiectiv obtinerea unui scor electoral cat mai bun pentru a face jocurile in Consiliile Locale si a obtine eventual un post de Viceprimar si cateva functii de conducere. Pe cartea Consiliilor locale mizeaza si UNPR, dar acest nou partid si-a stabilit in mod oficial un obiectiv major: castigarea Primariei Capitalei.

Partidul Conservator a anuntat public ca va candida la alegerile locale pe liste separate de PSD. PC are un obiectiv mai indraznet, isi propune castigarea a inca unei Primarii de Sector dupa modelul de succes al lui Cristian Popescu Piedone la Sectorul 4. Sunt vizate cu sanse reale, Primariile din Sectoarele 2 si 6, unde Ontanu va lasa locul liber pentru a candida la Capitala iar Poteras este in evidenta pierdere de viteza.

Aparitia meteorica a Partidului Popular, confirmat de sondajele de opinie cu un incredibil 10%, a dat peste cap toate planurile liderilor politici din Bucuresti.
Partidul Popular alearga pe un culoar favorabil si consolidarea structurilor organizatorice va crestere aderenta votantilor la aceasta alternativa "populara". Practic daca va confirma la alegerile locale, Partidul Popular va scoate PNG, PRM si PC din toate "combinatiile politice" de la nivel local.

In lupta pentru Primaria Capitalei se vor implica liderii organizatii politice bucurestene: Ontanu - UNPR, Popescu Piedone-PC, Vanghelie- PSD, Udrea-PDL si lista ramane deschisa pentru liderii partidelor creditate cu sansa a doua. PNL nu si-a anuntat inca candidatul dar se speculeaza ca il va sprijini pe Oprescu pentru un nou mandat.
Bursa zvonurilor este alimentata de ideea constituirii a doua mari aliante care vor simplifica lupta politica: Ontanu va candida sustinut de PDL iar Oprescu va candida din partea Opozitiei unite: PSD, PNL si PC. Dar in mod cert la ora actuala orgoliile liderilor politici bucuresteni nu agreeaza a asemenea miscare politica cu dublu impact, atat in politica locala bucuresteana cat si la nivel national in perspectiva alegerilor parlamentare.


La Sectoarele Capitalei se aplica acelasi algoritm politic, in general liderul Organizatiei de sector fiind potentialul Candidat la functia de Primar de Sector.

La Sectorul 1: Chiliman - PNL va candida pentru un nou mandat, cu sanse reale de succes, sectorul 1 fiind un fief traditional al PNL, aflat pe un trend ascendent in sondaje. Din partea PSD va candida Tudorache-actualul Viceprimar aflat in relatii bune atat cu Presedindele PSD Bucuresti cat si cu conducerea PSD din Kisseleff. PDL il va trimite in lupta electorala pe deputatul Bogdan Cantaragiu, fost angajat si Consilier local in Sectorul 1. Restul posibililor candidati de la celelalte partide pot asista ca spectatori interactivi la aceasta lupta in trei.

La Sectorul 2: Ontanu a anuntat in mod public la Conferinta UNPR Bucuresti ca nu va mai candida la Primaria Sectorului 2. Dupa plecarea spectaculoasa a lui Ontanu, PSD a ramas descoperit la capitolul candidati la Primaria Sectorului 2. Rodica Nassar nu doreste se implice in administratia locala, deputatul Madalin Voicu este prea pitoresc si "neserios" pentru postul de Primar iar TSD Sector 2 nu a "produs" nici un lider real. O serie de zvonuri ii acrediteaza cu sanse reale de potential candidat pe Catalin Zamfir, un tinar om de afaceri, membru al staffului TSD central.Alte surse confirma candidatura lui Georgian Pop, un tânăr deputat de Bucureşti. Din partea PNL va candida Presedintele PNL Sector 2, Cristian Popescu care conduce o echipa competenta si experimentata in problemele administratiei locale. PDL nu a anuntat pina acum un candidat pentru functia de Primar, dar este putin probabil ca Anca Boagiu sa candideze din nou. In aceste conditii candidatul PC, Bogdan Diaconu-Presedintele Filialei Sector 2 si Vicepresedinte PC, are sanse reale de a castiga Primaria Sectorului 2, mai ales daca va beneficia si de sprijinul tacit al partidelor din Opozitie: PSD si PNL.Partidele mai mici, PNG si PRM nu conteaza in acest puzzle politic, mai ales ca fostul candidat al PNG, av. Robert Ionescu a disparut din peisajul politic dupa ce a pierdut functia de Viceprimar General iar sponsorul Viorel Tudorache - finul lui Becali s-a "transferat" cu arme si bagaje la Partidul Popular.

La Sectorul 3, Liviu Negoita poate candida din nou fara probleme, pentru ca PDL este cea mai puternica organizatie politica din Sectorul 3, restul organizatiilor politice fiind un gen de fundatii sau sereleuri. Filialele PNL si PSD sunt coordonate de liderii de tineret, Florin Alexe si respectiv Bogdan Georgescu, potentiali candidati la functia de Primar dar victime sigure in fata masinei de vot portocalii din Sectorul 3. La PDL Sector 3 activeaza lideri importanti: Sulfina Barbu, Silvian Ionescu, Silviu Prigoana, Cristian Petrescu si multi pedelisti cu resurse financiare puternice. PRM, PNG, PC si PP sunt in afara jocului politic local neavand nici macar reprezentanti in Consiliul Local si cu sanse mici de prinde pragul electoral in 2012.

La Sectorul 4, jocul politic este inchis de catre Piedone care a spulberat tot in alegerile locale, a facut treaba buna si este creditat in sondajele electorale cu un procent in jurul a 55%. In aceste conditii PDL, PSD si PNL isi spliteaza voturile in marja de 40-45 %, fara sanse reale de a intra in turul al II-lea. Posibilii candidati ai celor trei partide sunt: Mircea Raicu PDL-Viceprimar PMB, Marian Dinu Geani PNL-Consilier Local Sector 4 si Virgil Nicorescu PSD- Consilier General. Organizatiile locale ale PNG si PRM nu mai exista migrand in bloc la Partidul Popular, unde tatal carcotasului Huidu are sanse reale de a obtine 2-3 consilieri locali. Este posibil ca PSD sa se claseze pe locul secund si sa obtina postul de Viceprimar intr-o alianta locala cu PC lui Piedone.

La Sectorul 5, Vanghelie conduce Primaria Sectorului 5 de 10 ani, cu o mana forte. PNL si PDL au incercat pe rand sa ii ia Primaria dar nu au reusit. Liderii liberali comunica "pe surse" ca Vanghelie si PSD au pierdut sprijinul populatiei si ca PNL sta foarte bine in sondaje si mai nou voteaza impreuna cu PDL si PNG in Consiliul Local. Problema principala este ca atat PNL cat si PDL nu au un candidat care "sa prinda" la votantii din "zona crepusculara" RFG-Rahova, Ferentari, Giurgiului iar voturile obtinute in zonele centrale: Cotroceni, Centrul Civic, Panduri nu contrabalanseaza scorul electoral mare din cartierele fidele lui Vanghelie.Un candidat comun al unei Aliante ad-hoc impotriva lui Vanghelie ar avea doar sansa de a intra in turul II-lea. PDL Sector 5 merge pe mina tanarului deputat Stefan Pirpiliu care are un potential financiar si logistic urias dar este mai putin cunoscut in Sectorul 5. La PNL nu exista un candidat oficial desemnat, Presedintele PNL Sector 5-Cristian Olteanu si deputatul PNL Alina Gorghiu nu si-au exprimat intentia de a candida la Primaria Sector 5. Tot "pe surse" PNL Bucuresti pregateste o miscare surpriza, un posibil candidat fiind ing. Octavian Mirea, ex-Presedinte PSD Sector 5 si fost Director al ADP Sector 5. In conditiile in care Vanghelie va candida la Primaria Capitalei, PSD ii va lansa in cursa electorala pe "epigonii" Bogdan Georgescu - Director Primaria Sector 5 sau Leonard Petre - Consilier Local. Restul partidelor politice alearga pe drumul deschis de PNG in anul 2008 care a reusit performanta de a obtine 4 Consilieri locali. Un bonus il are din start Partidul Popular care si-a stabilit deja potentialul candidat la Primaria Sectorului 5 - popularul cantaret Marian Spanoche. Partidul Popular beneficiaza de un culoar favorabil intrucat organizatiile PRM, PC si PNG nu mai exista fizic pe scena politica, la sediile lor tronand in permanenta lacatele incuiate.

La Sectorul 6, Poteras actualul Primar PDL joaca la 3 maini si are mari sanse de a recastiga mandatul de Primar chiar daca s-a cam "ingrasat", s-a lenevit si nu mai are chef de munca in beneficiul cetatenilor. Din partea PNL, Poteras si-a "aranjat" contracandidatii: deputatul Rares Manescu-fost partener de afaceri sau Spridon Demirel-actualul Viceprimar. La PSD, Poteras a reusit sa "incurce" toata Organizatia prin transferul Senatorului Gabriel Mutu, care a solicitat in schimbul sprijinului pentru motiunea de cenzura din toamna, nominalizarea pentru functia de candidat la
Primaria Sectorului 6. Pentru a bloca actiunile politice pedeliste, PSD Bucuresti mizeaza pe candidatura tanarului Bogdan Mihailescu-Consilier General PSD, care are o experienta politica "acumulata" dupa un traseu pe ruta PNTCD-PD-PSD, in timp ce PSD Kisseleff pariaza pe steaua apusa a lui "talibanului fesenist" Dan Darabont-fostul Primar al Sectorului 6. In situatia acestui "control politic" total exercitat de Poteras, o surpriza placuta poate fi candidatura lui Stefan Florescu din partea Partidului Conservator care poate coagula toate fortele politice si financiare ostile actualului Primar Poteras.

Cu siguranta anul 2011 va aduce clarificari pe scena politica bucuresteana si nu este exclus sa apara strategii noi, partidele politice trecand la scoaterea pieselelor grele la marea batalie pentru Bucuresti.

Niciun comentariu: