Fotografie blog

Fotografie blog

duminică, 19 decembrie 2010

Mos Craciun, Zana Elena si Administratia bucuresteana




In ultimele saptamani am observat o eferverscenta a miscarilor de trupe angrenate in lupta pentru suprematie in Bucuresti. Aceste zbateri subterane razbat din cand in cand in media si in blogosfera, generand noi si noi alinieri si re-alinieri in spatele combatantilor creditati cu sanse de succes in Batalia pentru Bucuresti din 2012.

Aproape zilnic discut cu diverse cunostiinte, cu amici si prieteni angrenati in mediul politic si administrativ din Bucuresti despre ceea ce se va intampla in vara anului 2012.

Sincer, mi se pare foarte "strange" ca in timp ce Bucurestiul este blocat la prima miscare a Generalului Iarna si zace ore si zile intregi sub mantia alba a impotentei administratiei bucurestene, sa discutam despre: "ce vom face in 2012, in 2014, sau in 2020?"

De ce nu discutam in decembrie 2010, despre starea de fapt din cartierele bucurestene: strazi neasfaltate - demne de inceputul Secolului 19, lipsa canalizarii, muntii de gunoaie din zonele periferiei ?

De ce nu gasim solutii la faptul ca strazi intregi sunt scufundate in bezna si ca iti este frica sa iesi seara pe strada din cauza "turmelor" de caini ?

De ce nu discutam despre frigul din apartamente si despre factura intagibila a intretinerii?

Sau despre faptul ca a inceput sa se opreasca apa calda si lumina ca pe vremea lui Ceausescu?

Raspusul e simplu si paradoxal: pentru ca e iarna.

Iarna a adus un dram de liniste si pace in administratia bucuresteana: unii trag la poarta la RADET si RATB iar altii incaseaza la doua mari gauri negre: Administratia Cimitirelor si Administratia Parcurilor. Sau cum plastic a parafrazat "Nasul" Mircea Sandu: "iau si de la morti si de la vii".

Altii(mai putin norocosi din cauza punctelor cardinale) inalta rugi fierbinti Zeitei Elena pentru a ii milostivi cu un nou buget in pragul Sarbatorilor de Iarna. Daca au fost cuminti si au crezut in lumina portocalie vor primi sub Bradul de Craciun cate o sala de sport, un cvartal de blocuri reabilitate, un proiect de promovare turistica si cate si mai cate alte minunatii.

Se pare ca iarna asta, Mos Craciun a fost deturnat de Zina Elena care a daruit fiecarui Primar cate ceva:

Ontzi(cum este alintat de vajnicii pretorieni rosii)- a primit o aprobare pentru o telegondola peste Lacul Tei( si cred ca Mazare a intrat in panica din cauza concurentei neloiale) si multe, multe blocuri reabilitate;

Vanghi - mai cuminte doar pe final de an, a primit o inaugurare de sala de sport in fieful electoral (dar si asta gata de cateva luni dar nelansata la apa) si cateva blocuri frumos reabilitate dar cu conditia sa le coloreze in portocaliu;

Piedone - pentru ca a fost cuminte si s-a jucat frumos cu Teo, a primit dreptul de a isi implementa in liniste planul de dezvoltare in Sectorul 4 si de a il speria din cand in cand pe Mos Sorinache ca va candida la Capitala;

Poterache- pentru ca a fost cel mai cuminte si a executat frumos toate tumbele portocalii a primit un set de pitici politici cu care se sa joace de-a candidatura in 2012. Totusi e putin suparat ca Mutu- unul dintre pitici, e neascultator, tace si face( deh, doar il cheama mutu) si se joaca mai multi cu piticii socialisti;

Livache - are impreauna cu Prigoana asa de multe jucarii aspiratoare de cash, a zis ca e foarte obosit si a cerut ca Mos Craciun sa ii aduca doar o vacanta exotica si un Papagal care sa candideze in locul lui la Primarie in 2012;

Mos Chilimache din Nord - mai incapatinat, a zis ca doctrina nu ii permite sa creada in Mos Craciun si sa vorbeasca cu Zana Elena si nu a primit nimic;

Sorinache - nu a fost cuminte tot anul si s-a burzuluit cand la Zana Elena, cand la colegii de joaca din Consiliul General si nu a primit nimic. Ba, chiar foc de suparata, Zana Elena i-a luat toate jucariile preferate: Autostrada Suspendata, Dambovita Flotanta, Fantina Cantatoare si Olimpiada Suspendata. Dar pe urma patrunsa de marinimia Spiritului Craciunului i-a lasat dreptul sa se joace frumos dar in liniste cu Piticii portocalii din Consiliu( pe banii bucurestenilor) pina la vara viitoare cand va fi gata Planul pentru a ii lua definitiv toate jucariile S.F.

Revenind la latura paragmatica a problemei adminstratiei bucurestene cred ca am reusit sa gasesc raspunsul la sursa avalanselor de anunturi de candidaturi pentru anul 2012.

Unii dintre edilii Capitalei isi fac gospodareste iarna car si vara sanie. Asa ca anul 2011 fiind unul pre-electoral este normal sa se`simta omul gospodar si sa iasa din dulcea adormire a primilor doi ani de mandat, sa se trezeasca in mijlocul iernii cu gandul la poporul bucurestean si vara anului 2012. Mahmuri de betia patolgica a puterii chiar se cred semizei si sunt convinsi ca poporul ii iubeste si ii va realege cu bratele deschise.

Asa ca au inceput si planurile electorale. De fapt nu e vina candidatilor ci mai mult a consilierilor de imagine/politici care in aflati intr-o stare onirica temporara de non-combat accentuata de stresul financiar fac tot felul de planuri cu mult inainte ca acestea sa devina aplicabile.

Cei din tagma consilierilor gasesc mereu resurse nebanuite pentru tot felul de actiuni stupide. Mai ales au timp non-stop pentru a il peria pe Sefu'. Consilierii ii spun zilnic: "Sefu, esti unic !", Sefu, esti maret !", "Sefu, te vad un Primar istoric mai tare decat Pache si mare decat toti Primarii din toate Primariile !".

Incepe sezonul vizitelor la asezamantele culturale si sociale ingnorate total in cursul anului. Se da startul Petrecerilor de Sarbatori la care sunt invitati toti sponsorii si aliatii politici. Vine avalansa Scrisorilor de Sarbatori pline de realizari imaginare si proiecte irealizabile.

Asa ca toata efervescenta politico-administrativa este generata de doua personaje apolitice implacabile: Iarna si Mos Craciun.

Niciun comentariu: