Fotografie blog

Fotografie blog

duminică, 17 octombrie 2010

Analiza din Umbra - negocieri de culise pentru Guvernul de Criza

Un nou Guvern pina la 1 noiembrie ?

Din culisele negocierilor pentru componenta unui nou "Guvern de Criza" s-a concretizat ideea formarii unui Guvern condus de un Premier Independent urmand ca portofoliile sa fie impartite in mod egal de catre PSD si PNL iar Partidul Conservator sa obtina conducerea unui minister din domeniul economic.

Dupa desfasurarea ultimelor evenimente de la Bucuresti (Greva "spontana" de la Finante, "Trilaterala", Congresul PSD si era sa zic "interviul lui Vantu") agreati pentru preluarea portofoliului de Premier sunt: Mugur Isarescu, Mihai Tanasescu si domnul Georgescu (cu ambele variante Calin sau Florin).

PSD a solicitat ca in schimbul concesiei facuta PNL referitor la desemnarea unui Premier Independent sa conduca cinci ministere care nu sunt negociabile:

1.Administratie si Interne
2.Afaceri Externe
3.Justitie
4.Finante Publice
5.Transporturi

Daca titularii celor trei "ministere de forta" sunt batuti in cuie dupa desfasurarea Congresului PSD: Liviu Dragnea la MAI, Adrian Nastase la MAE si Victor Ponta la Justitie pentru celelalte ministere care revin PSD nominalizarile sunt foarte complicate pentru ca PNL are o serie de conditii si o "lista neagra" a "ministeriabililor" PSD pe care nu ii vrea in "Guvernul de Criza"( declaratia lui Crin Antonescu ca nu vrea sa il schimbe pe Basescu cu Nastase).

In aceste conditii discutiile in PSD sunt purtate intr-un cerc restrans pentru a nu crea un scandal imens in PSD care ar reaprinde razboiul dintre "taberele" din PSD de abia stins cu ocazia desfasurarii Congresului PSD.

Ecuatia formarii acestui Guvern de Criza este foarte complicata din cauza "orgoliile liberale". PNL are cerinte ferme ca o serie de lideri liberali sa fie promovati ca Ministri dar si o serie de Ministere care nu sunt negociabile:

1.Andrei Marga la Ministerul Educatiei;
2.Mircea Diaconu la Ministerul Culturii;
3.Mariana Campeanu la Ministerul Muncii; ( mai ales ca sunt sanse slabe sa castige alegerile din Colegiul din Tara Hategului pentru care se vor inscrie in cursa Mihai Leu din partea PSD+PC si Primarul Timis)

Teodor Melescanu si Crin Antonescu vor conduce cate un minister in functie de finalizarea negocierilor cu PSD si evolutia evenimentelor pe scena politica.

1.Daca Adrian Nastase nu doreste sa intre in noul Guvern in functia de Ministru de Externe pentru a isi pregati drumul catre Cotroceni(pentru ca ar fi o miscare prematura) atunci functia de Ministru de Externe va reveni lui Theodor Melescanu, un politician cu experienta in domeniul relatiilor internationale si agreat de "casta MAE".

2.Daca Ministerul de Externe va fi totusi pastrat de PSD atunci Theodor Melescanu va obtine functia de Ministru al Apararii.

3.In conditiile in care Victor Ponta va decide sa nu faca parte din Guvernul de Criza (ca sa nu isi erodeze imaginea publica) atunci nu va face parte din acest Guvern nici Crin Antonescu - Presedintele PNL.

In PNL, Crin Antonescu are cateva "probleme de rezolvat".

Liderii liberali influenti: Relu Fenechiu, Dan Radu Rusanu si Ludovic Orban solicita ca liberalii sustiniti de ei sa fie promovati in Guvern. Se stie ca in guvernarea PNL, oamenii lui Dan Radu Rusanu conduceau Garda Financiara (Cucu) si ANAF (Chitoiu) si in consecinta solicita Ministerul de Finante, iar Fenechiu si Orban solicita ministerele Transporturi si Justitie. Problema lui Crin Antonescu este ca aceste ministere: Finante,Transporturi si Justitie sunt considerate de PSD ca nefiind negociabile.

De asemenea "Generatia tinara" din PNL reprezentata (dupa "mazilirea" lui Bogdan Olteanu) in special de "partea frumoasa" a PNL: Alina Gorghiu, Cristina Pocora, Diana Tusa solicita cel putin un post de Ministru. Solutia oferita tineretului liberal de Crin Antonescu, in persoana lui Eduard Hellvig, nu este agreata de PC si nici de PSD, pentru ca acesta este considerat un "tradator" pentru ca a trecut pe rand pe la toate cele trei partide.

Asta ca sa nu il mai punem la socoteala pe "pianistul" Vosganian care face "tumbe politice" la toate televiziunile in speranta ca va deveni iar Ministru al Finantelor Publice. Nu de alta, dar tare ii placea atunci cand invita in Cabinetul de Ministru cate o subalterna de sex feminin sa o "incante" la pian.

In PSD, in privinta "ministeriabililor" solutiile sunt foarte complicate pentru ca nu se stie daca acest Guvern de Criza va avea viata lunga din cauza "animalului politic" Traian Basescu care nu va sta cu "mainile in san" si va "torpila" instant noul Guvern.

O solutie simpla este promovarea "generatiei tinere" din PSD denumiti generic de Ion Iliescu - "Ponta si ai lui" (vezi si www.catalinstochita.blogspot.com)

O miscare complicata presupune ca PSD sa scoata la lupta "piesele grele": Dan Nica, Miron Mitrea, Constantin Nita (in special liderii PSD care nu detin functii in administratia locala) care sa duca o lupta de guerilla cu Traian Basescu fortandu-l sa plece de la Cotroceni pina la sfarsitul anului 2010.


P.S. intrucat "Maestrul H" nu mi-a trimis solutia ecuatiei Guvernului din Umbra ii las pe Ioska si BTI sa se afirme si sa publice componenta Guvernului de Criza: www.pesurse.ro si www.inpolitics.ro;

Niciun comentariu: