Fotografie blog

Fotografie blog

marți, 19 octombrie 2010

"Zoon Politikon " - Legea lui Basescu mai tare decat teoria relativitatii

S-a votat, deci 27 octombrie e Ziua Z in politica romaneasca- Ziua Motiunii de Cenzura.

Poate ar fi util ca aceasta zi sa fie legiferata, Opozitia sa depuna anual Motiunea de cenzura in aceasta zi, ca analistii politicii, liderii de sindicat si liderii politicii sa isi faca planul de bataie din timp.

Apoi pe 28 octombrie va fi "Procesul Etapei"- asumarea raspunderii Guvernului pe Legea Educatie. Aici apare paradigma procedurilor parlamentare, daca Guvernul Boc pica atunci cine isi mai asuma raspunderii pentru Legea Educatiei?

Se motiveaza ca s-au evitat zilele de 25 Octombrie- Ziua Armatei si 26 Octombrie- Sfantul Dumitru pentru ca sindicalistii ar fi prea ocupati ca sa participe la mitingul de sustinere a motiunii. Probabil daca se discuta motiunea pe 25 Octombrie Opozitia era acuzata ca pregateste o lovitura de stat militarizata.

Opozitia anunta cu emfaza ca toate voturile pentru motiune sunt antamate iar Puterea anunta sec ca nu au nici o sansa.

Finalul actiunii politice din Ziua Z ar putea fi:

1. Motiunea nu trece si avem inca o actiune politica a Opozitiei esuata pe care o vom analiza la gura sobei pina la primavara. Esecul va duce in mod clar la dezbinarea Opozitiei si defragmentarea ei in directia Cotroceni.

2.Motiunea trece si se intra intr-o "criza politica absurda" pentru ca Basescu nu va desemna un Premier din partea aliantei ad-hoc constituita: PNL-PSD-PC.
Si aici "Planul Grivco" sustinut de Geaoana de a inregistra aceasta Alianta politica la Tribunal era unul viabil pentru ca ar fi putut forta un pic Constitutia si mana lui Basescu.

In mod clar, Basescu desemneaza un Premier din partea PDL si urmeaza tot circul de rigoare, cu suspendarea lui Basescu, trantirea Premierului desemnat in Parlament avand un obiectiv final alegeri anticipate.

Surse din mediul politic sustin ca Blaga ar fi un Premier acceptat si de Opozitie datorita relatiilor de prietenie (si afaceri) cu liderii din Opozitie si atunci criza politica ar esua instant.

Dar aici intervine factorul "zoon politikon", Basescu e in stare sa il puna pe Blaga sa faca negocierile, oamenii de la partidele politice sa vina la Cotroceni cu Protocolul de sustinere parafat si pe urma sa spuna:
"Bravo Blaga, ai facut o treaba buna dar eu cred ca tu nu trebuie sa fii Premier si am o alta propunere !"

O lovitura de Maestru ar fi ca Basescu sa desemneze un Premier din partea PSD.O guvernare in actuala criza economica ar stopa avantul politic al PSD si astfel trimitere PDL in Opozitie ar genera refacerea PDL si castigarea alegerilor din 2012.

Asa ca legea lui Basescu e mai tare decat teoria relativitatii...

Niciun comentariu: