Fotografie blog

Fotografie blog

miercuri, 24 septembrie 2014

Teo Melescanu - ultima misiune sau un nou scenariu politic pritocit la Cotroceni ?


Proaspata inscriere in cursa electorala pentru functia de Presedinte a lui Teo Melescanu a starnit in numai 2 zile un val de reactii atat din partea contracandidatilor cat si din partea presei.

Contracandidatii il ataca pe Melescanu mai mult impinsi de la spate de consultantii politici care se vad obligati sa reanalizeze strategia politica iar presa il urecheaza pe Melescanu pentru nu i-a tinut „la curent” si a aparut asa brusc in cursa prezidentiala.

Pe piata politica a inceput sa circule un nou scenariu politic ( romanii sufera de scenarita cronica sau Lazaroiu a fumat iar ceva expirat) si conform acestui scenariu, care pare unul SF la prima vedere, Melescanu va fi noul Presedinte al Romanie fiind beneficiarul unui concurs de imprejurari politice gen teoria conspiratiei.

In mod cert, Melescanu are cel mai bun profil prezidential, fiind cel mai bine pregatit pentru postul de Presedinte dintre toti candidatii aliniati la start. In comparatie cu domnul Cristi, fostul favorit al lui TB, despre care Traian spune ca este foarte bine pregatit si are un profil de prezidentiabil, diferenta dintre Cristi si Teo este ca distanta dintre o gaina isterica moarta in cotet si un vultur plesuv  uns cu toate alifiile si cu ochii pe sobolanii rosii.
Melescanu este diplomat de cariera (chiar daca se spune pe surse ca a fost ofiter DIE), a fost un excelent Ministru de Externe, are experienta unui fost Presedinte de partid, a detinut functii de conducere in partidele politice atat din stanga cat si din dreapta esicherului politic fiind in bune relatii cu majoritatea liderilor politici ( PDSR, APR, PNL) si in plus a mai detinut si functia de Director  SIE, un fel de Stapanul inelelor. Din punctul de vedere al personalitatii este un diplomat desavarsit si un om foarte echilibrat, amabil si simpatic iar analizand discursul politic Melescanu este singurul candidat care nu recita textele scris de consultanti politici avand o coerenta verbala clara si o logica a ideilor in contrast cu venerabila varsta de 73 de ani.

Daca Melescanu ar fi fost mai tanar cu 10 ani si ar fi avut in spate o structura politica bine definita, in mod clar ar fi castigat alegerile pentru ca totusi o cursa prezidentiala implica un efort fizic destul de sutinut ca sa nu mai amintim de un efort logistic si financiar substantial. Cine ar paria pe praful asta 3-5 milioane de euro( suma minima pentru o campanie electorala decenta) pe o „gloaba batrana” avand un „carlan” in pole-position ?

Se pare totusi ca ultimele 2 caracteristici, varsta si lipsa suportului unui partid puternic, pot deveni doua argumente politice importante in obtinerea unu sprijin politic suficient pentru accesul in turul al II-lea al alegerilor prezidentiale.

Scenariul politic pentru accederea lui Melescanu in turul al II-lea:
  • Klaus Iohannis se retrage ( sau este „retras” de „buldogul” Blaga) din cursa prezidentiala: incompatibilitate ANI - termen ICCJ 25 septembrie sau alte motive: fraude majore cu proprietati imobiliare http://www.antena3.ro/politica/caracatita-imobiliara-a-lui-klaus-iohannis-cu-acte-false-257456.html  sau scenariul cel mai negru: acte de spionaj dovedite sau doar presupuse in favoarea BND - Bundesnachrichtendienst (Serviciul Secret din Germania);
  • Teodor Melescanu ii ia locul lui Klaus Iohannis in schema cursei prezidentiale, avand sustinerea politica si logistica din partea ACL (PNL +PDL), miscare plauzibila, Melescanu fiind in acest moment membru suspendat din PNL;
  •  Victor Ponta atacat din toate pozitiile continua trendul politic descendent iar un posibil  scandal cu nominalizarea directa a lui Victoras ca Ofiter SIE acoperit ii torpileaza definitiv sansele de a castiga Presedentia. Intr-o finala prezidentiala dintre Seful SIE Melescanu si angajatul sau Victoras ( agent SIE) este clar ca romanii il vor prefera pe Sefu si nu pe un tanar obraznic care a mintit inclusiv in privinta „locului de munca”, deci credibiltatea politica a lui Ponta ar fi spulberata instantaneu.
  • in turul al II-lea Melescanu castiga detasat avand  sprijin politic atat din stanga cat si din dreapta esicherului politic pentru ca un „batranel” de 73 de ani la Cotroceni nu ar supara si nu ar incurca pe nimeni, nici un nou PSD-ul fara Ponta si nici noul PNL;
  • Melescanu demisioneaza inainte de alegerile parlamentare din 2016 fortand noi alegeri prezidentiale pentru  reluarea ciclului politic de 4 ani pentru functia prezidentiala si recuplarea alegerilor parlamentare cu alegerile prezidentiale, idei sustinute atat de Adrian Nastase cat si de reprezentantii dreptei politice;
  • In anul 2016 Fortele de Dreapta castiga alegerile pentru Parlament si functia de Presedinte condusi in lupta de Traian Basescu care se vede astfel razbunat pentru umilintele politice indurate la cele 2 suspendari din anii 2007 si 2012;

Sincer nu stiu ce sanse sunt ca un astfel de scenariu politic sa devina realitate mai ales daca este produs de „Casa de Filme Cotroceni”. Parerea mea este ca in acest moment sunt sanse de realizare de 3 % ( cam cat are acum Melescanu in sondajele de opinie) dar faptul ca in numai 2 zile de la anuntarea candidaturii Melescanu a explodat in mass-media ( reteua agentilor acoperiti din presa functioneaza la ordin ?) e clar ca sunt fanatici politici care cred in acest scenariu politic si ca Melescanu poate fi o solutie echilibrata in haosul politic romanesc.

Cert este ca romani sunt morti dupa telenovele si scenete politice si bine manipulati ar merge incolonati la vot pentru a confirma sau infirma diverse scheme si combinatii politice.

In concluzie, unde e baiatul cu popcornul si cola ? Ca pina in 2 noiembrie avem de privit si auzit o gramada de chestiuni interesante.

 Eu zic sa bage si niste cremwurst si o bere bavareza Paulaner ca sa nu faca doua drumuri J




Niciun comentariu: