Fotografie blog

Fotografie blog

joi, 25 septembrie 2014

Jurnal de campanie: Blaga joaca la 2 maini, Basescu mizeaza pe 9 capete


Lupta pentru functia de Presedinte al Romaniei a ajuns in faza de start oficial, 14 candidati fiind acceptati de BEC si cum exista slabe sanse sa fie admise posibilele contestatii, lista pretendentilor prezidentiabili este una finala.

In afara celor doi candidati de prima mana sustinuti de cele doua mari blocuri politice, Premierul  Victor Ponta sustinut de Alianta electorala PSD-PC-UNPR si Klaus Iohannis sustinut de Alianta Crestin Liberala PDL-PNL-FC, restul de 12 candidati de mana a II-a au fiecare un rol bine stabilit in ecuatia alegerilor prezidentiale. La prima vedere scorul candidatilor in meciul Ponta - Basescu este 9-5 in favoarea lui Basescu.

Campania electorala a parasit clivajele ideologice stanga-dreapta devenind o confruntare intre gruparile anti-Basescu si anti-Ponta, fapt care alimenteaza in mod logic inregimentarea sub stindardul lui Ponta- aducator de functii si beneficii din cornul abundentei guvernamentale si proclamarea la vedere a discipolilor lui Basescu sau pe ascuns de Dreapta, in speranta unei victorii morganatice in anul 2016  sau reeditarea unei lovituri politice gen anti-MRU in Palatul Parlamentului.

In lipsa unor programe politice coerente care sa developeze viitorul tarii, Basescu a reusit iar sa ocupe agenda publica cu tema de o remanta absurda, un ofiter acoperit salasuieste printre candidatii la Presedentie, iscand o vanatoare de vrajitoare la nivel national.

Daca in cazul PSD se merge la sigur pe victoria lui Ponta fie si in doua tururi, candidatii secundari fiind impinsi doar pentru a controla comunicational campania electorala si a securiza voturile in sectiile de votare, la nivelul ACL lucrurile sunt incurcate pentru ca fortele politice de dreapta nu au ajuns la un candidat coagulant care sa fie principalul rival al lui Ponta.

Aceasta situatie politica ce poate parea un handicap, totusi lipsa unui candidat comun al dreptei poate fi o solutie castigatoare pentru fortele de Dreapta pentru ca PSD a dat dovada in anii 2004 si 2009 ca nu se poate mobiliza exemplar si in turul al II-lea. In  conditiile politice din anul 2014 un candidat unic al Dreptei ar fi dus la polarizarea extrema a voturilor pro-Ponta, anti-Basescu existand sansa sau riscul ca Ponta sa castige alegerile din primul tur.

In tabara lui Ponta au fost inregimentati o serie de candidati fantomatici: Dan Diaconescu-PPDD, Calin Popescu Tariceanu - Independent si Mirel Amaritei - Prodemo, Constantin Rotaru - PAS fiecare avand un rol bine definit.

Dan Diaconescu- PPDD joaca rolul unui aspirator al tenditelor national-comuniste si de sorginte populista fiind creditat de sondajele de opinie sub 5 %, un procent care ar putea fi salvator in turul al II-lea pentru Ponta. Remorcarea lui Dan Diaconescu la caruta PSD este evidenta, Domnul Dan avand emisiune la RTV, postul patronat de Sebi Ghita si un Protocol oficial de colaborare cu PSD materializat prin cooptarea la guvernare locala si centrala prin numirea lui Neagu in functia de Secretar general adjunct al Guvernului Ponta.

Daca in gandirea analistilor politici pesedisti PPDD-ul este o solutie alternativa la PRM, in plan real capacitatea PPDD de a capta electoratul nationalist pastorit in trecut de PRM a scazut dupa inchiderea OTV si desfiintarea in cascada a filialelor PPDD, liderii locali migrand in toate directiile politice posibile in functie de avantajele primite. Pe linga faptul ca membrii grupurile parlamentare ale PPDD au fost cumparati la bucata de partidele din arcul guvernamental PSD, UNPR, PC ironia sortii face ca si membrii familiei Presedintelui PPDD Simona Man sa se inscrie tocmai in Organizatia PDL Arad. Singura afacere buna pentru PSD este rolul de kamikadze asumat de Dan Diaconescu care ii va ataca fara remuscari pe adversarii lui Ponta, pentru ca Ponta este un lider cu staif european si nu se coboara sa  practice atacuri politice marsave. In opinia mea dupa aceasta campanie electorala epopeea politica a lui Dan Diaconescu se va apropia de final, PPDD urmand a merge in continuare pe drumul dezintegrarii politice sau in cel mai bun caz al fuziunii cu UNPR, Dan Diaconescu intrand in istorie ca singurul sef de partid ramas fara „coledzi” atat in Parlament cat si in Europarlament fiind redus la statutul de sobolan simpatic in menajeria vesela a lui Mister Ghita.

Calin Popescu Tariceanu- Independent
Presedintele Senatului, fost Presedinte PNL si fost Premier alintat in mod duios „iepurele lui Ponta” sau patetic „curva PSD” candideaza impulsionat de o presupusa intelegere subterana( „curva PSD”) cu liderii PSD pentru nominalizarea ca Premier dupa alegerile din luna noiembrie contra unei programate intrari in turul al II-lea, care sa ii faciliteze o victorie lejera lui Victor Ponta( „iepurele lui Ponta”).

In mod concret Tariceanu este util pentru PSD doar la nivelul Parlamentului unde Presedintele Senatului sprijinit pe fata de PSD a reusit intr-un tarziu sa coordoneze un grup de parlamentari in favoarea proiectelor legislative ale PSD. In plan national, filialele fantomaticului partid PLR (refuzat pina si de Tribunal) sunt lipsite de structura politica si de substanta financiara ( Chitoiu nedovedind potenta financiara prognozata) iar oamenii PLR sunt mercenari adunati din toate colturile politice. La momentul lansarii campaniei electorale Tariceanu este doar o noua „bula politica” creditata cu un neverosimil 15-20 % cu sanse pentru turul al II-lea dar in plan real se zbate undeva intre 5-7 % incluzand si marja de eroare. In conditiile in care a intrat in cursa prezidentiala si  Melescanu, liberalii nemultumiti de candidatul Iohannis au acum o noua optiune de vot si Tariceanu se afla in pericol de a pierde procente bune, care oricum erau „voturi furate” de la PNL.Se trambiteaza ca se v-a intampla iar o  manevra electorala pentru ca masina de vot PSD va lucra pentru a oferi lui Tariceanu procentele necesare intrarii in turul 2 dupa modelul de succes aplicat in cazul Mircea Diaconu la alegerile europarlamentare. Daca aceasta schema politica va fi pusa in aplicare se genereaza o situatie de risc maxim pentru ca orice scor electoral sub 40-45 % obtinut de PSD duce la demoralizarea activului de partid si aparitia unor germeni ai tradarii in buna traditie politica a PSD.  Dincolo de lipsa structurii de partid, credibilitatea lui Tariceanu a fost zdruncinata serios de incercarea nefericita de a incepe demersurile pentru a III- a suspendare a lui Basescu iar vanatoarea dupa voturile anti-Basescu il poate incurca serios pe Ponta. Din punctul de vedere al mediatizarii Tarinceanu nu prea are  multe de spus fiind interzis la B1, Digi 24, Realitatea TV iar Antena 3 aflata cu un picior in strada nu pare prea fericita sa promoveze un „cal mort” care nu atrage bugete pentru publicitate. Tariceanu se bazeaza pe voturile liberalilor – acum vanate in 3 de Iohannis, Melescanu, Tariceanu, voturile independentilor- splitate tot in 3 Tariceanu, Macovei, Melescanu. Calin Popescu Tariceanu mizeaza si pe voturile celor din breslele liberale: avocati, medici, notari, contabili, consultanti, intreprinzatori si clasei de mijloc dar nu face nimic pentru a atrage aceste voturi mai ales ca detine functia de presedinte al unui for legislativ si este greu de crezut ca toti „contabilii” lui Chitoiu vor reusi sa il bage pe Tariceanu in turul 2.

In siajul PSD mai apar si candidatii ProDemo si PAS- Partidul Alternativa Socialista care vor conta in ecuatia politica de la nivelul Birourilor electorale ale sectiilor de votare, la nivelul observatorilor si reprezentantilor pro-PSD. Pro Demo este un partid infiintat de Marius Lazar unul dintre protejatii lui Geoana, are pe post de candidat pe Mirel Amaritei fost patron al Alfa TV din Ploiesti. Lansarea acestei candidaturi este inca o garantie ca Geoana este in barca lui Ponta in asteptarea unui post caldut in Guvern sau poate la Ambasada Romaniei din SUA si ca mogulul Ghita poate sa tranzactioneze orice in Romania, de la televiziuni luate cu japca, computere facute pe vapor pina la candidati fantoma si partide politice inexistente.

In stand-by in zona PSD se afla Corneliu Vadim Tudor cu partidul sau PRM aflat in agonie politica, caimacul electoral fiind luat de PPDD iar structurile politice fiind dezmembrate de razboiul pentru controlul partidului purtat cu Gheorghe Funar. Aflat in evidenta lipsa de forma politica si in foame de bani, un Vadim reloaded poate aduce maxim 150.000 de voturi. Vadim are probleme mari cu sediile de partid si cu finantarea revistei „Romania Mare” si in Romania anului 2014 singurul finantator posibil pentru Vadim este doar Guvernul.

In tabara PSD se mai poate afla si UDMR care inca asteapta oferte politice de la partile combatante. Pretentiile exagerate ale liderilor UDMR pe tema autonomiei Tinutului Secuiesc sunt mascate de candidatul Kelemen Hunor dar irita liderii PSD pentru ca eventuale concesii pe aceasta tema ar crea serioase pierderi in electoratul PSD din Transilvania. UDMR a lasat deschisa usa negocierilor pentru tabara anti-Ponta refuzand sa mai nominalizeze un nou ministru in guvernul Ponta iar pe linia apartenentei la P.P.E. UDMR poate bate palma oricand cu TB invocand interese de sorginte europeana.

Daca se va ajunge la un troc politic cu pentru electoratul UDMR sau PRM oricum nu se face public nimic pentru a evita episodul anuntului facut de Geoana intre cele 2 tururi ale alegerilor din anul 2004 cand s-a spus ca Nastase a pierdut functia de Presedinte din cauza prostiei lui Geoana.

In tabara lui Basescu se afla restul de 9 candidati la functia de Presedinte, scopul lor fiind la gramada de a il ataca sistematic pe Ponta, de a isi consolida functiile politice detinute in partide, de a obtine un ciolan in ipotetica guvernare din 2016 si de a obtine avantaje materiale sau politice din tranzactionarea delegatilor si observatorilor din sectiile de votare. Linia directoare este apartenenta la PPE intrevazandu-se un nou meci politic al familiilor politice europene PES-PPE sub rezerva adaparii cu idei politice din cismeaua Cotrocenilor.

Obiectivele politice pentru candidatii lui Basescu sunt accesul in turul al II-lea  pentru fortarea unei victorii in fata lui Ponta si cristalizarea rolului de lider al opozitiei de dreapta al unuia dintre discipolii lui TB, configuratie in care TB se viseaza pe post de guru politic.

Din categoria candidatilor „second-hand” dar care au un rol bine definit in schema machiavelica coordonata de la Cotroceni gasim pe urmatorii:

Wiliam Branza-Partidul Ecologist Roman, un fost deputat PDL si fost presedinte al PDL Diaspora 

Wiliam Branza are rolul de a atrage voturile romanilor din Diaspora, cunoscuti pentru antipatia guvernamentala si de a cuantifica simpatiile ecologiste din Romania. Cunoscut ca „omul lui Udrea” si posesor al legendei „omul care l-a facut Presedinte pe Basescu cu voturile din Diaspora”, este posibil ca misiunea de lupta a lui Branza ( devoalat de jurnalistul Patraru ca fiind ofiter SIE)  sa fie in prima faza atragerea voturilor din Diaspora catre candidatul preferat al lui Basescu – Elena Udrea avand un target de 80.000-160.000 de voturi, in marja procentului de 1-2 %. La nivelul sectiilor de votare PER-ul a fost mereu in slujba PDL si acum daca vor avea noroc sa intre in sectiile de votare reprezentantii PER vor fi in mod clar pro-PMP.

Gheorghe Funar- Independent- fost primar al Clujului si fost senator PRM

Funar a reusit sa ii traga partidul de sub picioare lui Vadim si are rolul clar de a distribui voturile din bazinul electoral al PRM tot catre candidatul preferat al lui Basescu, zestrea electorala fiind cotata la 50.000 de voturi. De asemenea poate bloca in mod public eventuala sustinere oferita de Vadim lui Ponta pentru turul 2 al alegerilor prezidentiale acuzandu-l pe Vadim de nelegitimitate din cauza litigiul in instanta pentru conducerea PRM.

Zsolt Szilagyi - Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, un scurt CV spune aproape tot despre rolul acestui personaj politic: a fost deputat UDMR in perioada 1990-2004, iar din 2007 a fost seful de cabinet al eurodeputatului Laszlo Tokes. 

Rolul candidatului PPMT este de a aduna voturile minoritatii maghiare pentru favoritul  lui TB ( oricare ar fi el sau ea) si de a bloca in mod public eventuale declaratii de sustinere a liderilor UDMR pentru Victor Ponta il turul al II-lea sustinand ca UDMR nu este singura voce a maghiarimii. Este in mod clar in tabara anti-Ponta pentru ca Tokes nu l-a simpatizat niciodata pe Ponta si are un posibil target electoral de 50-75.000 de voturi.

Teodor Melescanu - Independent, sustinut de  societatea civila constituita intr-o structura „Alianta Nationala” bazata de pe structurile politice ale Partidului Dreptatii Sociale. Melescanu a fost ministrul MAE in Guvernul Vacaroiu, ministrul Apararii si ministru interimar al Justitie  in guvernul Tariceanu. Melescanu a fost membru al PSDR, pana in anul 1997, membru  PNL in perioada 2001-2012, senator in legislaturile 1996-2000 si  2004-2012. A candidat la alegerile prezidentiale si in anul 2000, din partea Aliantei pentru Romania, cand a obtinut sub 2 la suta din voturi. Are 73 de ani, fiind cel mai in varsta candidat la alegerile prezidentiale. Din anul 2012 a fost director SIE fiind sustinut de Basescu in ciuda opozitiei lui Crin Antonescu – Presedintele PNL din perioada respectiva. 

Melescanu a aparut in cursa prezidentiala pe ultima suta de metri fiind clar in tabara anti-Ponta speculandu-se ca va juca un rol important in scandalul ofiterului acoperit. Chiar daca a fost sustinut in campania de strangere de semnaturi de PDS un partid infiintat de dinozaurii Cozmanca si Sasu, nu este un candidat de stanga fiind in continuare membru suspendat din PNL. Melescanu mizeaza pe voturile oamenilor din sistemul national de Securitate si  Aparare, pe votul talibanilor pesedisti anti-Ponta care spera intr-o restauratie in PSD si al liberalilor nemultumiti de candidatul Iohannis si de alianta cu PDL. Fiind un vot sef SIE spera sa culeaga si ceva voturi din Diaspora. Spera ca daca Iohannis va fi scos din joc va obtine 100% voturile PNL avand atunci sanse clare sa intre in turul al II-lea al alegerilor prezidentiale. Daca nici una dintre sperantele lui Melescanu nu se va confirma atunci „bula politica” Melescanu se va dezumfla la fel ca in anul 2000 cand a obtinut 2% la alegerile prezidentiale. Probabil isi va negocia o noua functie politica contra sprijinului politic in baza voturilor obtinute, iar un 2 % in turul al II-lea poate fi esential.



Monica Macovei - Independent, fost ministru al Justitiei in perioada decembrie 2004 - aprilie 2007, in guvernul Tariceanu, eurodeputata din anul 2009, Monica a fost flebetea lui Basescu in reforma justititie si  lupta impotriva coruptiei. In mod public  Basescu si Macovei si-au jurat despartirea ideologica dar in opinia mea o eventuala discutie mediata de Blaga la un pahar de whisky iar pune iar pe cei 2 in pozitii de lupta impotriva dusmanului comun Victor Ponta.

Visand sa intre in turul 2 in baza sustinerii subterane a lui Vasile Blaga si a unui intentii de vot pentru un candidat Independent masurata sociologic la 20-25 %, Monica se bazeaza pe voturile justitiarilor, corporatistilor, anticomunistilor, hipsterilor, oengistilor si pe tot ce inseamna anti-Ponta. A reusit in scurt timp sa construiasca o reteaua publica de sustinere similara unei structuri de partid si beneficiaza de un suport logistic evident, sediul de campanie din Maria Rosetti fiind intr-o cladire de birouri de lux. Monica Macovei este clar in tabara anti-Ponta si atacurile agresive ale Monicai Macovei pe tema Justitiei independente, a coruptiei baronilor locali si a fraudarii licitatiilor publice si in general pe orice tema care il enerveaza pe Ponta pot aduce prejudicii serioase de imagine lui Victor Ponta. Monica Macovei este mana a II-a pentru Blaga, pentru ca este greu de crezut ca 13 ONG-uri si  101 voluntari au adunat prin parcuri si pe facebook peste 300.000 de semnaturi. Blaga  o tine in rezerva in cazul in care Iohannis defecteaza si deocamdata are rolul de a ii sicana pe Ponta si aliatii lui.

Elena Udrea - Partidul Miscarea Populara este candidata preferata a lui Traian Basescu. A fost ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului in perioada 2009 - 2012, este deputat  din anul 2008 si a demisionat din PDL in luna februarie, fiind aleasa presedinte al PMP in iunie 2014 si desemnata candidat la prezidentiale in august 2014 inlocuindu-l pe candidatul initial, Cristian Diaconescu. In perioada 2002-2005 a fost membru PNL dupa ce anterior a cochetat cu PSD in perioada cand  Cosmin Gusa era secretar general al PSD.

Obiectivul politic declarat de Elena Udrea este accederea in turul al II-lea si castigarea alegerilor prezidentiale. Pentru atingerea unui numar de cel putin 1,5 milioane de voturi se bazeaza pe o miscare feminista incipienta in Romania, pe electoratul dur al lui TB reactivat de lupta cu Ponta si pe electoratul cucerit de PMP la alegerile europarlamentare. Pentru a atinge cifra de 1,5 milioane de voturi in conditiile in care PMP a strans doar 400.000 de semnaturi este clar ca este nevoie de o serie de tertipuri si manevre politice mai ales ca Elena Udrea pleaca cu sansa a III-a in cursa prezidentiala. Astfel Elena Udrea spera ca pedelistii nemultumiti de candidatura lui Iohannis vor vota Udrea, ca electoratul anti-Ponta va fi atras de PMP, atacurile la adresa lui Ponta fiind aproape zilnice.La nivelul de „manevre politice” Elena Udrea creat un sistem de sprijin prin candidati din partide  si organizatii satelit pentru a atrage voturile din Diaspora si ale minoritatilor. Elena Udrea mai spera in „potenta politica” a lui Basescu, ca acesta va da lovitura finala scotandu-l din joc pe Iohanis sau chiar pe Ponta pentru ca drumul spre turul 2 sa fie mai sigur. Campania lui Udrea sufera la capitolul profesionalism al stafului politic, lipsa de stategie politica fiind evidenta, purtatori secundari de imagine fiind inexistenti, se fac erori grave de imagine inclusiv fotografii de proasta calitate plus structuri politice dezorganizate in teritoriu. Campania electorala a PMP are o tenta usor idilica gen „Romania frumoasa”, o tema lipsita de impact politic fiind fortata de faptul ca Macovei a acaparat temele anticoruptie si reforma justitiei in lupta impotriva lui Ponta. Daca obiectivul principal declarat „intrarea in turul 2 al alegerilor prezidentiale” este unul care depinde de foarte multe variabile politici, obiectivul politic de consolidare al partidului PMP in perspectiva alegerilor din anul 2016 este unul viabil. 


Centralizand situatia politica la startul campaniei electorale avem urmatoarele zone politice ocupate:

ü  Pe partea stanga defileaza Victor Ponta cu un target de 40-45 % fiind propriul sau adversar conform declaratiilor sale;

ü  Pentru voturile comunitatii maghiarilor se lupta PPMT si UDMR;

ü  Pe voturile PDL se bat Monica Macovei-Indep si Elena Udrea-PMP si in mod oficial Iohannis;

ü  Voturile pro-Basescu sunt asimilate de Elena Udrea-PMP si partial de Monica Macovei-Indep prin mesajele anti-coruptie si pro justitie independenta;

ü  Pentru voturile anti-Basescu se lupta frateste proportional Tariceanu-Indep, Dan Diaconescu- PPDD si Victor Ponta –PSD;

ü  Pentru voturile din bazinul electoral al PNL se bat Tariceanu-Indep, Klaus Iohannis-ACL si Teodor Melescanu- Indep;

ü  Pentru voturile independentilor, neafiliatilor politic, nehotaratilor se lupta la baioneta Tariceanu, Melescanu, Funar si Macovei declarati Independenti;

ü  Pe voturile national-comunistilor si populistilor se lupta Funar- Indep, Dan Diaconescu-PPDD, Corneliu Vadim Tudor –PRM;

ü  Pentru voturile din Diaspora se lupta Wiliam Branza- PER , PMP prin Eugen Tomac si Melescanu – fost director SIE, uramand ca toate voturile sa fie varsate in cosul lui Basescu;

ü  Pentru voturile Minoritatilor nationale, altele decat comunitatea maghiarilor si romilor si religioase defileaza Iohannis;

ü  Pentru voturile comunitatilor romilor (peste 2 milioane de membri) si minoritatilor sexuale nici un candidat nu a prezentat o strategie de atragere a voturilor membrilor comunitatilor respective.

Pentru a intra in turul 2 alaturi de Pontra se lupta 4-5 candidati- Udrea, Macovei, Iohannis, Tariceanu, Melescanu cu sanse relativ egale in functie de evolutia scenei politice unde se asteapta noi surprize electorale.

Zestrea electorala a lui Ponta este atacata directa de catre Iohannis- principalul contracandidat si indirect prin mesaje anticoruptie de catre Monica Macovei, mesaje catre oamenii din sistemul national de Securitate si Aparare transmise de catre Melescanu, mesaje catre Diaspora trimise de Elena Udrea in mod direct prin Eugen Tomac si indirect prin Wiliam Branza. Voturile minoritatii maghiare sunt vizate de PPMT iar cele ale  nationalistilor si populistilor sunt vizate de catre Gheorghe Funar.

Fata de planul politic de racolare a politicienilor locali ademeniti prin legalizarea traseimului politic prin  OUG si aruncarea cu pomeni electorale in populatie, discipolii lui TB mizeaza pe retele electorale structurate in timp atacand nu clasele sociale: tineri, pensionari, someri, intreprinzatori, etc cum face Guvernul Ponta in vechiul stil Ghergina ci liderii comunitatilor: Diaspora, Sistemul National de Securitate si Aparare, breasla meseriilor liberale, comunitatea maghiara, minoritatea religioasa, etc.

Analizand aceste scheme politice simpliste se observa faptul ca PSD este descoperit la capitolele voturi din Diaspora, Minoritati nationale si Minoritati religoase, avand doar solutii de compromis pe termen scurt. Nu trebuie uitat faptul ca aceste voturi care l-au facut mereu pe TB castigator fapt care releva ca PSD nu a invatat nimic din lectiile servite de TB in anii 2004 si 2009, cand Basescu i-a batut pe Nastase si pe Geoana aflati pe cai mari.

Aceste brese electorale sunt posibile pentru ca PSD este pe val si are in conducere oameni tributari sistemele comuniste care nu au nevoie de strategii electorale pentru ca ei cred ca actiunea nationala „Autocarul” este la fel de eficienta ca tactica „autobaza” practicata de antrenorii Sorin Cartu si Florin Marin „Flocea”.

Pentru a dejuca aceste planuri politice de atragere de voturi, PSD trebuie sa ia masuri urgente: demiterea Ministrului delegat pentru Romanii de Pretutindeni- sincer nu inteleg ce cauta un actor in fruntea unui Minister, reactivarea Departamentului pentru romi din guvern- condus acum de soferul deputatului Paun, trezirea la realitatea a ministrului Corlatean aflat mereu in ofside in fata dinozaurilor din MAE, reactivarea diverselor structurilor asociative din Sistemul National de Securitate si Aparare formate de oamenii din subordinea ministrilor Oprea si Dusa.

In tot acest amalgam politic este mai mult  decat evident ca singurul personaj politic care poate organiza un Plan de lupta politica impotriva PSD si tine in frau o intreaga armata pestrita este TB si atacul direct si repetat al PSD la adresa lui TB este unul logic si motivat dar tradeaza disperarea pentru ca TB nu vrea sa iasa din scena politica.

Tot un singurul personaj politic ii poate da peste cap toate planurile lui TB si acesta este „buldogul” Blaga care are propriul meci generat de orgoliul si razbunarea afrontului adus de Udrea preferata lui TB, care a vrut sa ii ia cu japca conducerea PDL.

Obiectivul politic al lui Blaga este ca indiferent de rezultatul alegerilor sa controleze noul partid PNL si sa mentina pozitiile din Consiliile Judetene si Locale, care pot aduce bani frumosi in visteria secatuita a partidului. Greseala strategica a PSD care a impartit frateste cu PNL posturile de consilieri judeteni si locali a adus o nesperata reintrare in joc a lui Blaga care s-a vazut sef peste o jumatate din Romanie, pentru ca degeaba Primarii si Presedintii CJ sunt de la PSD daca membrii Consiliului Local si Judetean sunt impotriva lor .
Blaga joaca in mod clar la 2 maini avand doi candidati: Iohannis si Macovei cu sanse bune de a intra in turul 2 si castiga indiferent de rezultatul alegerilor. Daca Iohanis castiga si ajunge la Cotroceni lui Blaga ii ramane partidul fiind acum Copresedinte. Daca Iohannis este scos din lupta pe motiv de incompatibilitate ANI, scandalul Ofiterului acoperit ori fraude imobiliare, Monica Macovei va fi candidatul sprijiit ACL, Iohannis fiind trimis la plimbare inapoi la Sibiu, Blaga va fi la timona avand aureola de strateg politic care a anticipat si a sustinut-o pe Monica Macovei.

Capacitatea de lupta politica a lui Blaga este dublata de simtul organizatoric si puterea de munca uimitoare cu resurse materiale reduse, iar TB stie ca poate lupta cu PSD si cu un Ponta timorat dar nu cu Blaga aflat pe val si cu o armata politica numeroasa in spate. Marea dorinta a lui Blaga este de a ii da peste nas lui Basescu, a ii demonstra ca lupta politica se poate castiga si fara „locomotiva” Basescu si impotriva vointei politice a lui Basescu.Toate victoriile politice ale PDL din ultimii 10 ani au fost revendicate de Basescu, „El Lider Maximo” care nu a dat  credit muncii depuse de „caporalul” Blaga la partid. Blaga a pierdut o singura batalie in care a intrat impotriva dorintei sale, fiind o misiune imposibila ca un bihorean sa castige Primaria Municipiului Bucuresti si sa invinga un bucurestean smecher aflat pe val Sorin Oprescu

Totusi Blaga are pregatita si varianta de rezerva in cazul in care toate aceste planuri politice vor fi spulberate de un Ponta victorios, usa catre PSD este deschisa permanet, ginerele lui Blaga Rudeanu fiind prieten la catarama cu apropriatii lui Ponta, Nicu Banicioiu, Robert Negoita, Vali Zgonea, Danut Sova. Asta nu inseamna ca Blaga nu va lupta pina la capat si in orice caz Blaga nu va face un „blat puturos” la vedere ci poate unul elegant pentru viitorul Romaniei.


Eu daca as fi in pielea lui Basescu sau Ponta, sau Tariceanu ori Udrea, l-as cauta pe Blaga pentru ca meciul asta nu este al Generalului Oprea, al lui Dragnea sau al baronilor PSD, al lui Basescu sau „favoritei” Udrea ci este meciul lui Blaga si numai el poate decide rezultatul final al  alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei. 











Un comentariu:

Edu Adrian spunea...

Domnule Stoichita aveti mare dreptate in ceea ce priveste jocurile Politice .... Dar dupa parerea tuturor ce se va intampla cu Tigani cu drept de vot ? Aici ma refer numai la Comuitatile Tiganilor din Bucuresti - Noi cu cine Votam si de ce ? Primim ceva pe 2 noiembrie ? Sau trebuie sa mergem la vot pe Vrajeala unor Politiceni care spun minciuni la Televizor, Daca Psd-ul sau Pdl-Pnl vor voturi de la Tigani trebuie sa scoata din Buzunar : 2 kg de Leustean si 4,5 kG de Cartofi . Daca nu vor primi aceste bunatati din partea Candidatilor Tigani nu vor Vota. Asa ca pregatiti Camioanele de Legume Bio....