Acum cateva zile s-a desfasurat prima sedinta a Consiliului de Conducere a Aliantei de Centru Dreapta din Bucuresti. In cadrul sedintei s-au adoptat o serie de masuri organizatorice dar s-a stabilit si strategia politica pentru alegerile locale din anul 2012.
Cei doi coordonatori ai Aliantei: Andrei Chiliman - Presedintele PNL Bucuresti si Cristian Popescu Piedone - Presedintele PC Bucuresti au "studiat" cele doua protocoale de colaborare: dintre PC si PNL si respectiv dintre ACD si PSD si au incercat sa dezlege "ecuatia alegerilor locale". Desigur mai este aproape un an pina la alegerile locale dar sunt sanse mici ca situatia politica actuala sa sufere schimbari majore.
In protocolul de constituire a USL - Uniunea Social-Liberala formata din PSD şi ACD -Alianta de Centru Dreapta PNL- PC se prevede ca USL va sustine un candidat comun la alegerile pentru Primăria Generală a Bucurestiului iar candidaturile pentru functia de Primar de Sector vor fi decise de Organizaţiile de sector in functie de oportunitatile politice din teritoriu. In acest sens, conducatorii ACD din Bucuresti au tras concluzia ca nu se specifica obligativitatea sustinerii unor candidaturi comune a noii aliante USL si in consecinta ACD Bucuresti va sustine candidati proprii facand concurenta directa candidatilor PSD Bucuresti la fiecare Primarie de sector.
Un mare obstacol in calea stabilirii unor candidaturi comune USL in Bucuresti este Primarul liberal Andrei Chiliman care desfasoara o campanie de imagine agresiva si are un stil de negociere de tipul "totul sau nimic". Acest fapt este generat de presiunea exercitata de sefii filialelor liberale din Bucuresti, care solicita ca in baza scorului ridicat din sondaje (35-40%) PNL sa depuna candidaturi pentru toate cele 6 primarii de sector si chiar la Primaria Municipiului Bucuresti.
Desigur in protocolul de infiintare al USL se specifica faptul ca fiecare Primar in functie va fi sustinut pentru un nou mandat iar Primariile "portocalii" vor fi distribuite in mod echitabil intre potentialii candidati ai ACD si PSD in functie de rezultatele din sondajele de opinie.
In aceste conditii este foarte clar ca la sectoarele 1, 4 si 5 situatia negocierilor este incheiata urmand ca primarii in functie Andrei Chiliman - PNL, Cristian Popescu Piedone -PC, Marian Vanghelie - PSD sa fie sustinuti pentru un nou mandat de Primar.
Astfel in discutie au ramas nominalizarile pentru Primariile din sectoarele 2, 3 si 6 unde sunt Primari "portocalii": Neculai Ontanu - UNPR, Liviu Negoita - PDL si Cristian Poteras -PDL. Pentru a respecta prevederile protocolului USL, Chiliman si Piedone au decis ca trebuie sa lase colegilor din PSD "sansa" de a lupta pentru detronarea Primarului de la sectorul 3 Liviu Negoita.
Astfel ecuatia desemnarii candidaturilor pentru Primariile bucurestene a fost simplificata ramand in discutie doua Primarii: sectorul 2 si sectorul 6 care au fost impartite "frateste". ACD va sustine pentru Primaria Sectorului 6 candidatul propus de liberali: deputatul PNL Rares Manescu iar la Primaria Sectorului 2 va fi sustinut candidatul propus de conservatori: vicepresedintele PC Bogdan Diaconu.
Conform unor analisti politici din zona liberala, au fost argumente pro si contra mai ca ales ca fiecare partid a renuntat la cate un potential candidat care a investit serios in perioada de "pre-campanie electorala interna" din ultimele sase luni. Atat liberalii Rares Manescu si Cristian Dan Popescu cat si conservatorii Stefan Florescu si Bogdan Diaconu au fost foarte activi in mediu social si foarte vizibili pe scena politica bucuresteana.
In discutiile pentru desemnarea candidatului ACD pentru Primaria Sectorului 2 a avut castig de cauza candidatul PC Bogdan Diaconu pentru ca este omniprezent in mediul politic atat la nivel national cat si in Bucuresti. Acesta a preluat de la zero organizatia PC Sector 2 si a reusit sa construiasca o filiala puternica, foarte activa in spatiul public de pe raza sectorului 2 din Bucuresti, fiind singurul candidat capabil sa il invinga pe "comunistul" Ontanu. In contul candidatului PNL Cristian Dan Popescu au atarnat greu o serie de "bile negre": apartenenta la grupul condus de Ludovic Orban - un puternic contestatar al aliantelor ACD si USL si faptul ca isi dedica prea mult timp afacerilor fiind plecat majoritatea timpului in SUA. Se pare ca afacerile derulate de fratii Popescu au atarnat foarte greu in analiza dosarului de candidat, principala vulnerabilitate fiind relatiile prea stranse cu afacerile familiei Casuneanu.
In analizarea candidaturilor pentru Primaria sectorului 6 s-a considerat ca liberalul Rares Manescu este o contrapondere la stilul total neprofesionist al actualului primar Poteras si are sanse mai mari de succes. Candidatului conservator Stefan Florescu i s-a reprosat campania de imagine axata in special pe activitati sociale in defavoarea actiunilor politice si mediatizarea excesiva in tabloide.
Conform unor surse liberale, pentru PMB nu s-au finalizat negocierile pentru sustinerea candidaturii lui Sorin Oprescu pentru un nou mandat de Primar General. Principalul contra-argument al liberalilor este bazat pe informatiile aparute ca Sorin Oprescu dupa ce va castiga un nou mandat de Primar General, se va inscrie in cursa prezidentila si va submina astfel sansele liberalului Crin Antonescu pentru castigarea functiei de Presedinte al Romaniei.
La capitolul probleme "organizatorice" liderii Alianţei de Centru-Dreapta PNL-PC Bucureşti, au decis adoptarea unei Rezolutii pentru "declanşarea campaniei de strângere de semnături pentru susţinerea referendumului local privind schimbarea organizării administrative a Capitalei, începând cu săptămâna 7-13 martie 2011 ".
Primarul Sectorului 1 Andrei Chiliman a lansat un nou atac la adresa primarului general Sorin Oprescu sustinand ca acesta "a irosit şi ultima şansă de a-şi proba buna-credinţă faţă de bucureşteni, prin refuzul său de a declanşa procedurile de organizare a referendumului pentru Bucureşti în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti de luni, 28 februarie 2011. Amânarea cu încă o lună a declanşării referendumului le oferă Elenei Udrea şi mafiei din spatele acesteia şansa de a trimite aşa-zisa „Lege a Capitalei” în dezbaterea Parlamentului dominat de clica PD, fără ca bucureştenii să poată folosi singura armă prin care ne pot sancţiona pe toţi: votul."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu