Fotografie blog

Fotografie blog

duminică, 26 septembrie 2010

Mai are PSD rabdare pina in 2012 ? Guvernul din Umbra - Ponta Premier

Dupa ce romanii s-au intors din concediu iar frigul si-a facut simtita prezenta atat in casele cat si in sufletele lor au constatat cu surprindere ca frigiderul este din ce in ce mai gol iar factura afisata demn de administrator este din ce in ce mai mare.
Infierbintarea din mintile oamenilor ametiti de circul fara noima televizat s-a mutat in strada. Sezonul estival a fost inlocuit brusc de "sezonul grevelor". Pentru cei fara stres financiar distractia e garantata, se pot aseza comod in fata televizorului cu o bere rece pentru ca e "circus maximus".

Pe scurt transmitem din Arena circului

Traian Basescu dupa un concediu plin in care si-a aratat muschii pocnind un avocat "obraznic" si-a reintrat in rol desfiintand "tripleta guvernamentala BVB". Pe urma i-a aratat lui Vantu ca e mai "smecher" decat el bagandu-l un pic la "camera de reflectie". Pe urma satisfacut de munca realizata a dat o tura pe "labeunu teve" unde i-a facut albie de porci pe liderii marcanti ai opozitie: "obraznicatura" de Ponta si "chiulaul" de Antonescu. Totusi dupa mitingul politistilor l-a incercat o umbra de regret ca nu l-a schimbat si pe "buldogul" de Blaga care l-a induiosat la o lada de "apa plata scotiana", veche de pe vremea prieteniei feseniste.

Dupa receptionarea in direct a unui croseu din partea poporului care l-a trantit in sondaje si a unor scatoalce marinaresti din directia Cotroceni, PDL si-a revenit, s-a "remaniat frumos" si s-a apucat de munca in noul Guvern. PDL a jucat bine in criza Vantu cand s-a dat "ordin pe unitate" ca nu apara nici un pedalist la tv. Aripa cotrocenista a primit un bonus substantial prin nominalizarea in bloc pentru cursa prezidentiala din 2014. Stoparea caderii in sondaje fusese realizata si poate ca PDL se stabiliza daca nu faceau Miss Roberta & Cotoiul Sever remake-ul dupa "home alone" in Camera Deputatilor la votarea Legii pensiilor.

La PNL Crin e tot mai sigur si tot mai singur. E sigur ca va fi Presedinte, nu se stie daca al Romaniei, al Parlamentului sau al Consiliului de Ministri. Asa ca s-a gandit sa isi faca un Cabinet din umbra. Era bine daca il lansa vara ca ii era mai de folos ca sa il apere de dogoarea soarelui. Singur e in fata partidului,pentru ca liberalii vechi s-au prins de manevrele lui Crin si au constatat tristi ca sunt in afara jocului.Guvernul din umbra nu a dat nici o lovitura de imagine si a atras ironiile politicienilor si analistilor politici. Piesele grele liberale lipsesc si guvernul a fost plombat cu ilustri necunoscuti despre care se spune ca ar fi cunoscuti tehnocrati. Clivajul de imagine a fost superb, televiziunile prezentand "capete goale" la lansarea Guvernului din umbra.

In arena politica restul partidelor se agita ca niste electroni ametiti in jurului atomului prea incarcat de mediul inconjurator. UNPR, PP, PRM, UDMR fiecare in tandem se cauta, se magnetizeaza cu declaratii si actiuni fara sens.

UNPR dupa ce a luat teapa la remaniere, dupa metoda "tara arde si baba se piaptana" isi lanseza candidatul la Presedentie in persoana lui Criiistiii Diaconescu-"mereu eterna si tanara speranta". Probabil si-au epuizat argumentele in fata lui Basescu, care a vazut ca Oprea nu face doi bani in sondaje si s-au gandit ca anuntarea unei candidaturi poate fi o noua moneda de schimb pentru a un "ciolan guvernamental".

PP pare a fi o optiune buna, cel putin pentru rating si in sondaje.PP alearga cu nadejde pe un culoar destinat UNPR si fuge atat de bine ca a reusit sa ii dea un branci si PRM-ului.

PRM si UDMR sunt "doi frati gemeni vitregi". In timp ce UDMR este cel mai profitabil partid ever fiind nonstop in pozitia ciolanului, PRM este cel mai pagubos partid de pe vremea "patrulaterului rosu" incoace. UDMR sta cuminte in banca si trage la poarta in mod spectaculos burdusind generos conturile membrilor sai. Atunci cand UMDR va schimba poarta e semnalul clar ca PDL-istii sunt pe duca. PRM este ca un caine credincios, cat esti in Opozitie te apara de dusmani iar cand ajungi la guvernare te latra virtuos. Din cand in cand, Vadim mai primeste cate un ciolan de ros. Bineinteles nu pentru el ci pentru supravietuirea partidului.Acum a primit un colac de salvarea din partea PSD punandu-se la cale o "alianta locala nationala" dupa vorbele tribunului.

La PSD-celalalt colos al politicii romanesti, letargia din concedii a disparut brusc.Dupa o socializare fortata in Delta si o cura de aerosoli la tabara de vara a tinerelor vlastare, mireasma guvernarii a pus in miscare masina de lupta pesedista.Senzatia aerului tare al guvernarii i-a ametit deja pe unii pesedisti de frunte. Dupa regula casei, PSD a fost mereu o oala sub presiune.Planul aplicat cu succes de Ponta- "singuri la guvernare"- a dat roade si acum unii incep sa scuture pomul. Altii mai iuti la minte s-au urcat deja in varf sa-si rezerve fructul oprit al guvernarii.

La PSD momentan situatia e albastra in ciuda culorii rosii a partidului. PC si-a anuntat independenta si e banuit ca trage la o alianta cu liberalii mosita de prietenia dintre tatii celor doua partide: Voiculescu si Patriciu. Cei doi moguli sunt nervosi ca Ponta nu raspunde la comenzi si au ajuns la concluzia ca Mircea era un bun partener de sprit.O alianta PC-PNL ar avea succes tinind cont de forta mediatica a Antenelor 1,2,3 si Jurnalul National plus Adevarul Holding dublata de reteaua de distributie din benzinarii si magazinele mic.ro.Dorinta de razbunare a mogulilor impotriva lui Traian ii impinge iar pe calea lunga a suspendarii si a anticipatelor. In Romania postdecembrista dupa fiecare tura de alegeri s-a vorbit mereu de anticipate dar niciodata nu s-au pus in practica.Sistemul politic romanesc de tip fanariot rejecteaza orice tip de intromisiune. Parlamentarii si-au obtinut locurile cu bani grei-sponsorizare la partid si cheltuieli de campanie si nu vor fi de acord sa isi taie singuri finantarea. Relansarea temei suspendarii Presedintelui servita abil pe tava de "vuvuzeaua cotrocenista" Lazaroiu este un balon de oxigen pentru Basescu si hidra portocalie.

In PSD sunt delimitate clar doua tabere, una care sprijina ideea lui Ponta:timpul lucreaza in favoarea noastra si vom guverna singuri in 2012. Aici este un paradox pentru ca apare o "subtabara": unii il sprijina neconditionat pe Ponta iar altii sunt de acord cu ideea lui Ponta dar nu sunt de acord cu persoana Ponta.

In tabara adversa sunt situati cei care nu mai au rabdare si resurse pina in 2012 si vom sa ajunga rapid la guvernare.

Motivatiile de natura interna sunt simple:

-in teritoriu se deruleaza o miscare ampla prin care oamenii vechi sunt inlocuiti cu "fidelii lui Ponta" si exista teama ca nu vor mai fi in functii atunci cand partidul va ajunge la guvernare. Exemple elocvente sunt in judetele: Bistrita, Timis, Arad, Olt, Buzau, Ilfov, Calarasi.
-multi se tem "memoriile" lui Ponta si Nastase. Stiu ca vor fi maziliti la prima miscare pentru toate mizeriile pe care le-au facut impotriva lui Ponta si Nastase: luptele interne de la TSD, luptele pentru functiile de la Camera Deputatilor, mazilirea lui Nastase, alegerile pentru Presedintia PSD si pentru Consiliul National;

Motivatiile de natura externa tin de pozitionarea PSD pe efervescenta scena politica romaneasca:

-PC si-a declarat "independenta" si exista informatii ca se pregateste de o alianta cu PNL;
-PNL este tentat de o refacere a aliantei DA, care chiar daca este o miscare sinucigasa asigura rapid accesul la guvernare;
-PDL & Traian Basescu au dovedit capacitatea de a se reface ca pasarea Phoenix avand la dispozitie imense resurse financiare si un aparat statal represiv;

In aceste conditii politice o serie de membrii ai BPN PSD inclina catre o alianta pre-electorala cu PNL care sa asigure drumul catre guvernare.Fiind mai "invechiti" in politica prefera o bucata dintr-un tort decat tortul intreg sau o tava goala.Ponta a simtit probabil "structura de rezistenta" a PSD si a conceput un plan propriu. La Camera Deputatilor au fost promovati oameni tineri in conducerea Biroului Permanent sub pretextul promovarii noii generatii de politicieni.Programul de guvernare al PSD elaborat de catre Departamentele PSD conduse de Adrian Nastase va fi lansat impreuna cu "Guvernul din umbra al PSD", unde vor aparea exponentii din "Noua generatie PSD". Victor Ponta in calitate de Presedinte al PSD trebuie sa conduca cu succes PSD pe drumul lung al intoarcerii la guvernare.

Intrebarea majora este daca PSD mai are sau nu rabdare pina in 2012?

Sincer, eu as da un "milion de marci" ca sa aflu ce e in mintea lui Nastase, Iliescu, Hrebenciuc si Vanghelie atunci cand asista la sedinte BPN conduse de Victor Ponta.

Structura Guvernului din Umbra:

Victor Ponta-Prim Ministru

Claudiu Manda – Ministrul Finanţelor Publice
Mugurel Surupaceanu-Ministrul Economiei si Industriei
Olguta Vasilescu – Ministrul Educaţiei
Adrian Nastase – Ministrul Afacerilor Externe
Georgian Pop – Ministrul Apărării Naţionale
Oana Niculescu Mizil – Ministrul Muncii şi al Protecţiei Sociale
Valeriu Zgonea – Ministrul Transporturilor
Nicolae Banicioiu– Ministrul Sănătăţii
Liviu Dragnea – Ministrul Administraţiei şi Internelor
Dan Sova – Ministrul Justiţiei
Cosmin Nicula – Ministrul Agriculturii si Mediului
Ioana Pop– Ministrul Culturii şi Cultelor
Robert Negoita-Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului
Cristian Rizea-Ministrul Tineretului si Sportului
Catalin Ivan-Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul

P.S. In rest se vor distribui "ambasade" la toata lumea in deplin acord cu "chiriasul de la Palatul Cotroceni": unii la Jilava, altii in Brazilia, Indonezia, Filipine si chiar in Africa: in Congo.

Un comentariu:

Liviu spunea...

Nu pot sa cred ca PSD-isti isi inchipuie ca vor castiga alegerile prezentand un asemenea guvern.