Fotografie blog

Fotografie blog

marți, 17 august 2010

Moscova nu crede in lacrimi

Un roman prins "la furat" de informatii cu sacosa intr-un supermarket rusesc.

Dincolo de contradictia dintre termenii supermarket si rusesc iata ca FSB ne-a dat iar un sut in fund aratand ca locul romanilor este in divizia judeteana a NATO.

Prin multele mele "plimbari" pe la Bruxelless si la alte seminarii internationale am vazut cu tristete ca romanii sunt pe ultimul loc chiar si in domenii in care ma asteptat sa le luam fata macar bulgarilor. Despre unguri si polonezi nici nu mai vorbesc, pentru ca sunt cu un secol chiar doua in fata noastra la multe capitole: infrastructura, organizare institutionala, economie si mai ales lobby- un cuvant care pentru multe fete luminate din Romania se traduce instant prin trafic de influenta si spaga.

In contextul actual international Jocurile Geopolitice nu respecta regulile Olimpiadelor. Rusia isi revendica cu tarie locul traditional in sistemul bipolar decadent si tine cu dintii la conservarea sferelor naturale de influenta.

In arsita gradelor de vara, dusurile scotiene de la Cotroceni i-au bramburit pe consilieri-colegi de suferinta ai Marinarului Suprem ambitionat de dorinta de a deveni peste noapte un Presedinte-Jucator in Liga Galactica Geopolitica.

Faptul ca un diplomat roman este prins la furat de informatii cu sacosa descrie perfect starea de lucruri din Romania. Filmele cu James Bond sunt esec total fata de filmul "made in KGB" prezentat in toata presa internationala.Inainte eram de rasul curcilor dar acum hohotele de ras strabat ambele maluri ale Atlanticului cu viteza si forta unui tsunami.Numai la Bucuresti toata lumea se face ca ploua.

Filmul retinerii "diplomatului" roman nu poate fi comentat iar forta imaginilor l-ar determina pe orice Ministru de Externe care mai are o umbra de onoare sa isi dea demisia impreuna cu "istoricul" sef al SIE.

Dincolo de caracterul comic al situatiei apare inevitabil si comicul de limbaj. Maestrii analisti politici s-au grabit sa interpreteze gestul KGB ca un avertisment dat Romaniei pentru a nu interveni in Moldova. Unii mai rasariti s-au exprimat pompos ca trebuie sa expulzam si noi un agent KGB. In cazul asta chiar avem o problema grava pentru ca ar trebui sa expulzam un sfert din "cadrele de nadejde" din MAE si o treime din "liderii" societatii civile.

Eu cred ca gestul Rusiei este unul fara echivoc. Ne da in sut in fund pentru a ne arata exact unde ne este locul- in coada Europei, pentru a demonstra NATO ca Romania nu va lua niciodata locul Turciei in Strategia de Aparare NATO si mai ales ca Romania este un aliat diletant pe care nu te poti baza intr-un eventual conflict major cu Rusia.

De asemenea aceasta actiune de expulzare este o Katiusa simpatica "de pace si prietenie" trimisa lui Basescu impreuna cu o sticla de vodka de buna calitate in locul unei sticle de whisky de contrabanda primita de la Simon Peres- cadou pentru declaratia de "sprijin total" a Israelului.

Basescu a demostrat ca este iresponsabil la nivel national dar ambitia l-a facut sa devina un delirant de nivel mondial prin declaratii pro-Israel intr-un conflict S.F. Israel-Iran. Acest potential conflict este o marota si o replica palida la scenariul de Hollywood prin care SUA tot ameninta de cativa ani buni cu invadarea Iranului.Primul picior de american pus in Iran inseamna o declaratie de razboi si a reactie pe masura din partea Rusiei.

Chiar am facut un pariu cu un amic acum cativa ani la Dubai, pe un hamburger contra o shaorma,plus un Camel contra o camila, ca americanii nu vor "invada" in urmatorii zece ani Iranul.

In plus, un eveniment recent a fost trecut cu vederea de "potentatii analisti politici romani"-procesul "spionilor militari". Or fi bulgarii mai buni decat romanii la cultivat trandafiri si castraveti si uneori si la fotbal dar nu cred ca sunt buni si la spionaj. Si unde s-a mai vazut agent bulgar care sa spioneze Romania-membra NATO? Asa ca raspunsul este tot din trei litere: K.G.B.

Despre Moldova? Vorba poetului- Doamne sa ne ierti !

Gandurile unioniste ale moldovenilor trec prin speranta ca Romania reprezinta o punte de acces care Vest si pentru moldoveni o carte de identitate romanesca inseamna promotia credit doar cu buletinul.

Niciun comentariu: