Fotografie blog

Fotografie blog

miercuri, 12 septembrie 2018

Soțul Speranței Cliseru, Prefectul Bucureștiului, a fost Vicepreședinte al Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră pînă în luna mai 2018


În razboiul politic dintre Liviu Dragnea – Președintele PSD și Gabriela Firea-Primarul General al Capitalei și Președinte al organizațiilor PSD Ilfov și PSD București (interimar) s-au adus acuzații grave împotriva combatanților.
Adversarii doamnei Firea au susținut că are interese în domeniul afacerilor petroliere offshore din Marea Neagră,  întrucât soțul doamnei Speranța Cliseru (Prefectul Capitalei) a deținut funcția de Vicepreședinte al Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră -ACROPO.
Este de notorietate că relația de prietenie și colaborarea strânsă dintre familia Cliseru și familia Firea-Pandele au fost argumentele pentru susținerea doamnei Cliseru în funcția de Prefect al Municipiului București. Doamna Cliseru a avut o serie de funcții în subordinea primarilor Pandele și Firea: Consilier al Primarului General 2016-2018, Director executiv adjunct  în cadrul Primăriei Voluntari-2013, Consilier parlamentar la Cabinetul Senatorial al Gabrielei Firea 2012-2013, Administrator Public al Primăriei Voluntari 2011-2012, Director executiv al Primăriei Voluntari 2004-2011
În aceste condiții, apărătorii Președintelui PSD Liviu Dragnea au speculat faptul că doamna Firea îi cere în mod explicit demisia din funcția de Președinte al PSD pentru că Dragnea nu a vrut să facă jocurile marilor companii multinaționale din domeniul exploatării  petrolului și gazelor naturale din Marea Neagră: OMV, Lukoil, Exxon, Gazprom prin adoptarea unei legi mai favorabile sunt aspectul nivelului de taxei de redevență, a facilităților fiscale oferite companiilor petroliere și a condițiilor mai bune pentru exploatare perimetrelor de petrol și gaze naturale din Marea Neagră.
După adoptarea în Parlament, legea offshore a fost trimisa la Administrația Prezidențială pentru promulgare, în urma refuzului Președintele Iohannis, legea fiind întoarsa la Parlament unde coaliția PSD -ALDE deține majoritatea voturilor, fiind șanse reduse pentru modificarea legii.
În fapt, domnul Iulian Cliseru a deținut funcția de Vicepreședinte în perioada  1 noimebrie 2017 – 30 mai 2018 conform declarațiilor de avere și interese atașate.
Conform prevederilor din Legea nr. 165/2016 privind siguranța operaţiunilor petroliere offshore privind stabilirea cadrului normativ privind stabilirea cerinţelor minime necesare pentru prevenirea accidentelor majore şi limitarea consecinţelor unor astfel de accidente ce vizează operaţiunile petroliere din zonele din Marea Neagră aflate sub jurisdicţia României, determinate conform principiilor dreptului internaţional şi convenţiilor internaţionale la care România a aderat și  din Legea nr. 17/1990 privind regimul juridic al apelor maritime interioare, al mării teritoriale, al zonei contigue şi al zonei economice exclusive ale României, republicată, şi oricăror altor acte normative aplicabile, Autoritate competentă în înțelesul prevederilor Legii nr. 165/2016 este Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră, autoritate publică înfiinţată în temeiul acestui act normativ şi care este responsabilă pentru atribuţiile conferite prin aceasta. Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră este organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.
În aceste condiții legislative la nivelul Vicepreședintelui APOCO este greu de crezut că se pot realiza „înțelegeri subterane” cu marile companii petroliere, în sensul adoptării unei legislații mai favorabile exploatării zonelor bogate în petrol și gaze naturale din Marea Neagra. De asemenea, în mod practic, orice tip de “înțelegere” la nivelul unei agenții guvernamentale de tipul APOCO, sau chiar la nivelul Secretariatului General al Guvernului, nu poate fi validată fără acordul politic al alianței parlamentare PSD-ALDE, fără știința liderilor politici Dragnea și Tariceanu, și în consecință poate pica cu succes la votul parlamentarilor.
Legea offshore a fost adoptată în Camera Deputaților în data de 9 iulie 2018. Legislatia adoptata de Parlament reglementează regimul exploatărilor de gaze din Marea Neagră, nu numai pentru perimetrele concesionate în prezent de către ExxonMobil - Petrom, Black Sea Oil&Gas și LukOil - Romgaz, cît și  regimul perimetrelor viitoare care vor fi scoase la licitație. În varianta adoptată de Camera Deputaților, condusă de Liviu Dragnea,  se mărește sarcina fiscală a companiilor față de variantă inițiala, votată de Senat.
În condițiile în care domnul Iulian Clișeru și-a încetat atribuțiile de Vicepreședinte al APOCO la sfârșitul lunii mai 2018 iar Legea offshore a fost adoptată în data de 9 iulie 2018, se infirmă ipoteza privind “interesul” familiilor Pandele-Firea și Clișeru  în domeniul legislației offshore și promovării intereselor marilor companii multinaționale discutate în cadrul unor întâlniri de taină la Viena. În concluzie, este falsă tema de atac a consultanților politici ai lui Liviu Dragnea privind faptul că doamna Firea solicita demisia din funcția de Președinte PSD din cauza adoptării unei legi offshore nefavorabile marilor companii: Exxon, OMV, Lukoil, Gazprom, care ar susține ofensiva politică a doamnei Firea împotriva lui Liviu Dragnea.





Niciun comentariu: